Fűszeres karfiolpogácsák zöldcitrommal bolondítva – avagy, amikor egyik boltban sem találsz cukkinit és felmegy a pumpa benned

2016 június 7. | Szerző:

13324177_10209803164945535_690072775_o

 

Reggel, mintha állapotos lennék, tört rám, hogy cukkini puffancsot akarok enni!!! Na, de amikor már  a második ABC-ben sem volt – kedvencem volt az ‘olyat nem tartunk’ – dühösen a karfiolért nyúltam és mire  a pénztárhoz értem, kezdett körvonalazódni, mit is szeretnék enni, és élt emlékeimben egy recept….

 

A karfiolt rózsáira szedtem és vízbe tettem, – jobb a békesség – ha lakója van, másszon ki és keressen más lakhelyet magának alapon. A felét használtam fel, ami úgy 20-25 dkg lehetett. A másik feléből üvegtésztás leves készül majd.

A karfiol rózsáit megfőztem, de szúrjatok néha bele ellenőrzésképpen villát, hogy ne főjjön szét nagyon. Amikor már belement a villa, akkor kiszedtem, hagytam szűrőben lecsepegni. Spenótot olvasztottam ki és lecsepegtettem. (a kertünkben termett)

A karfiolt villával széttörtem-nyomkodtam, belekevertem a spenótot feldarabolt formában, tojásokat ütöttem bele és a többi hozzávalóval alaposan elkevertem.

Serpenyőben zsiradékot olvasztottam és evőkanállal beleszaggattam a masszát, itt-ott igazítgatva-formálva. Oldalanként pár perc elég, szép barnás-piros színt kapjon, kis lángon sütöttem. Úgy 8 darab pogácsám lett.

Zöld citrommal, paradicsommal tálaltam, de korianderrel is el tudtam volna képzelni még  a masszát vagy marék parmezánnal akár. Könnyű finomság, diétába is illeszthető.

 

Amire szükséged lesz:

  • 20-25 dkg karfiol
  • 4 dkg spenót
  • 2 tojás
  • 2 ek.kukoricaliszt
  • egy marok petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma (préselve, én nem kedvelem, ha domináns ízként van jelen)
  • 1 szál újhagyma apróra vágva
  • bors (csipet)
  • 4 csipet szerecsendió (imádom, ha kiérződik)
  •  2 ek. zsiradék a sütéshez
Címkék: ,

Órákig hajtogatott tepertős pogácsák

2014 február 12. | Szerző:

tepertősek

tepertősek

Annyira régóta kívántam már őket, és annyira régen sütöttem már, talán években mérhető a mikorja, hogy nekiláttam böngészni a netet egy jó receptért. Körülbelül tudtam milyet szeretnék. Sokkal egészségesebbre nem vágytam, és szerintem ezt nem is nagyon lehet/szabad, mert akkor csak egy kemény akármit kapunk. Ehhez a pogácsához türelem kell, kitartás, elszántság és szeretet, másként a tésztájához hozzáérni idétlenkedés. A tésztája hozzávalóit összegyúrattam a gépemmel 🙂 , amihez lisztet tettem a keverőtálba,- én vegyesen,-  és minden hozzávalót, a legvégén a  3dl tejben felfuttatott élesztőt. Zsiradéknak kacsazsírt kívántam bele. Hagytam pihenni, amíg a tepertőt  – én hagyma aprítóban – szinte krémesre daráltam. Belisztezett deszkán úgy 2 cm vastagra kinyújtottam és megkentem a fele tepertő krémmel. Sóztam, mint kiderült  a végén, bátrabban is tehettem volna. Nem borsoztam meg a gyerekek miatt. A tészta elejét behajtottam középre, majd a tetejét is ráhajtottam, és végül a két oldalát is középre.

keverőtálban

keverőtálban

                                                           

megkenve, hajtogatva

megkenve, hajtogatva

A hajtogatás után hagytam kelni 30-40 percet és újra megismételtem a nyújtást, lekenést és hajtogatást. A kelés után formára szaggattam és kerámia tepsibe pakolgattam őket. Hagytam pihenni 20 percet, felvert tojással lekentem a tetejüket, aztán 200 fokon megsütöttem, (előmelegített sütőben ) úgy 15 perc alatt szép ropogósra sültek. Ne pakoljuk túl szorosan a tepsibe a pogácsákat, mert még nőnek. Amire szükség van hozzá: – 80 dkg liszt ( 60 dkg búza és 20 dkg rozsliszttel készítettem) – 3 dl tej – 5 dkg élesztő ( másfél zacskós szárított) – 1 kk. cukor – só – 3 tojás sárgája – 2 dl tejföl – 1 kanál zsír – 40 dkg tepertő

frissen

frissen

pózolva

pózolva

Címkék: ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!