Órákig hajtogatott tepertős pogácsák
2014 február 12. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Annyira régóta kívántam már őket, és annyira régen sütöttem már, talán években mérhető a mikorja, hogy nekiláttam böngészni a netet egy jó receptért. Körülbelül tudtam milyet szeretnék. Sokkal egészségesebbre nem vágytam, és szerintem ezt nem is nagyon lehet/szabad, mert akkor csak egy kemény akármit kapunk. Ehhez a pogácsához türelem kell, kitartás, elszántság és szeretet, másként a tésztájához hozzáérni idétlenkedés. A tésztája hozzávalóit összegyúrattam a gépemmel 🙂 , amihez lisztet tettem a keverőtálba,- én vegyesen,- és minden hozzávalót, a legvégén a 3dl tejben felfuttatott élesztőt. Zsiradéknak kacsazsírt kívántam bele. Hagytam pihenni, amíg a tepertőt – én hagyma aprítóban – szinte krémesre daráltam. Belisztezett deszkán úgy 2 cm vastagra kinyújtottam és megkentem a fele tepertő krémmel. Sóztam, mint kiderült a végén, bátrabban is tehettem volna. Nem borsoztam meg a gyerekek miatt. A tészta elejét behajtottam középre, majd a tetejét is ráhajtottam, és végül a két oldalát is középre.
A hajtogatás után hagytam kelni 30-40 percet és újra megismételtem a nyújtást, lekenést és hajtogatást. A kelés után formára szaggattam és kerámia tepsibe pakolgattam őket. Hagytam pihenni 20 percet, felvert tojással lekentem a tetejüket, aztán 200 fokon megsütöttem, (előmelegített sütőben ) úgy 15 perc alatt szép ropogósra sültek. Ne pakoljuk túl szorosan a tepsibe a pogácsákat, mert még nőnek. Amire szükség van hozzá: – 80 dkg liszt ( 60 dkg búza és 20 dkg rozsliszttel készítettem) – 3 dl tej – 5 dkg élesztő ( másfél zacskós szárított) – 1 kk. cukor – só – 3 tojás sárgája – 2 dl tejföl – 1 kanál zsír – 40 dkg tepertő
Fűszeres karfiolpogácsák zöldcitrommal bolondítva – avagy, amikor egyik boltban sem találsz cukkinit és felmegy a pumpa benned
2016 június 7. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Reggel, mintha állapotos lennék, tört rám, hogy cukkini puffancsot akarok enni!!! Na, de amikor már a második ABC-ben sem volt – kedvencem volt az ‘olyat nem tartunk’ – dühösen a karfiolért nyúltam és mire a pénztárhoz értem, kezdett körvonalazódni, mit is szeretnék enni, és élt emlékeimben egy recept….
A karfiolt rózsáira szedtem és vízbe tettem, – jobb a békesség – ha lakója van, másszon ki és keressen más lakhelyet magának alapon. A felét használtam fel, ami úgy 20-25 dkg lehetett. A másik feléből üvegtésztás leves készül majd.
A karfiol rózsáit megfőztem, de szúrjatok néha bele ellenőrzésképpen villát, hogy ne főjjön szét nagyon. Amikor már belement a villa, akkor kiszedtem, hagytam szűrőben lecsepegni. Spenótot olvasztottam ki és lecsepegtettem. (a kertünkben termett)
A karfiolt villával széttörtem-nyomkodtam, belekevertem a spenótot feldarabolt formában, tojásokat ütöttem bele és a többi hozzávalóval alaposan elkevertem.
Serpenyőben zsiradékot olvasztottam és evőkanállal beleszaggattam a masszát, itt-ott igazítgatva-formálva. Oldalanként pár perc elég, szép barnás-piros színt kapjon, kis lángon sütöttem. Úgy 8 darab pogácsám lett.
Zöld citrommal, paradicsommal tálaltam, de korianderrel is el tudtam volna képzelni még a masszát vagy marék parmezánnal akár. Könnyű finomság, diétába is illeszthető.
Amire szükséged lesz:
Oldal ajánlása emailben
X