Hagymaleves, ahogy én készítem

2014 március 26. | Szerző:

hagyma1

 

 

Számtalan recepttel találkoztam már,  ami a hagymalevest illeti. Olvastam fehérborosat, tárkonyosat, csakis fokhagymából készültet, burgonyával sűrítettet, cipóban tálaltat….de ma mindent hátra hagyva másképp készítettem, mint eddig, és mint az eddig olvasottak.

Egy nagy marék medvehagymát vettem tegnap, de még fogalmam sem volt mihez kezdek vele, csakis mert mindenhonnan ez folyik, kissé szerintem túlmisztifikálva a létezését, és így engem is magával rántott. Gondoltam egy jó medvehagymás pogácsára, ahogy szétomlik a szájban vagy valamiféle mártásra, – de az lett is belőle tegnap – és még mindig itt nézegettem, ahogy fekszik a konyhapulton és száll el belőle az élet.

Egy hatalmas póré is uralta a konyhámat, szerintem vagy 60 cm is lehetett, hiányzott belőle 2 cm már. Felkarikáztam és 4-5 gerezd feldarabolt fokhagymával, 8 szál medvehagymával, természetesen ezt is felaprítottam, egy edénybe dobtam, löttyintésnyi olívaolajjal, 5 deka vajjal. Pároltam kis lángon, sokáig, türelmetlenül. Amikor  összeolvadtak szerelmesen mindhárman, akkor sóztam, meghintettem 1 evőkanálnyi rozsliszttel, pár perc pirítás után felöntöttem egy liter vízzel, – később még kapott 2 dl-t kb, –  szerecsendiót őröltem bele, egy evőkanálnyi ételízesítőt, és hagytam fedő alatt főni úgy 30-40 percet takarékon. Rizstejszínnel selymesítettem, (1 ek.) de a hagyományos is megteszi.

A legvégét egy jó kis turmixolással zártam és pirítottam mellé rozskenyeret.

Amire szükséged lesz a leveshez:

– 1 szál póréhagyma

– 4-5 gerezd fokhagyma

– egy csokor medvehagyma

– szerecsendió

– só

– tejszín

– liszt

– vaj, olívaolaj

A hagymaleves tálalva

A hagymaleves tálalva

hagyma3

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!