Sült zöldségek kalamata dippel
2013 szeptember 26. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Mostanában kicsit vágyott a bensőnk a könnyebb ételekre, így ma gondoltam egyet és bedobtam pár – minden otthonban előforduló – zöldséget kis időráfordítással, annál nagyobb sikerrel.
A zöldségeket összedaraboltam, sajnos nem fértek egy kerámia tepsibe, – amihez ragaszkodom, mert ebből minden kicsusszan, nem úgy, mint a gáztepsiből például – így begyömöszöltem egy pizzasütő teflont is mellé.
Szedtem a kertből kakukkfüvet és só társaságában a zöldségekre szórtam. A sózásból a sütőtököt kihagytam. Pár gerezd fokhagymát is beledobáltam és egy egész fejnek lecsippentettem a végét és azt is odabiggyesztettem. Az egészet meglocsoltam 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és betoltam a sütőbe.
Amikor megsültek, a fokhagymákat érdemes hagyni, mert megsütik az ujjunkat ghrr, nekem sikerült…szóval, kipréseltem a gerezdeket, simán ki lehet nyomni a héjból, összetörtem villával, meglocsoltam az olajjal, belezuttyantottam joghurtot, utánsóztam, bors, 1 ek. kalamatát is beletettem, és kikevertem krémesre. Szerintem simán jó lehet aprítóval is, botmixerrel is, de nem volt kedvem előszedni, így is tökéletes lett.
1 órát ütöttem 180 fokon, aztán rápörrentettem grillezővel, hogy kapjon egy kis színt, ez plussz 10 percet jelentett még.
Mivel csodálatos őszi nap volt, kint ebédeltünk, a nap sugarai átmelegítették a hátunkat és a lelkünket.
Amire szükséged lesz :
– sütőtök
– hagyma
– krumpli
– sárgarépa
– fokhagyma
– kakukkfű
– só
-olívaolaj
Dip :
– sült fokhagyma
– olívaolaj (2-3 ek.)
– kalamata (feketebogyó pasta) – elhagyható vagy helyettesíthető apróra vágott olívabogyóval
– joghurt (fél pohár)
– só
– bors
zöldséges tojás, más néven rántotta
2013 szeptember 26. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Szerencsés vagyok, hogy kimegyek a kertbe, és még mindig akad koktélparadicsom és cukkini is. Már reggel éhesen ébredtem, ami igazán nem jellemző rám, de hát ugye nem egyedül élek és ők is éhesek, valamit csak az asztalra kell tennem!
Letépkedtem pár apró paradicsomot, lecsippentettem egy-két zsenge férfi mutatóujjnyi cukkinit és szaladtam a kis konyhámba izgatottan, hogy na majd ebből, ebből alkotok gyorsan valamit a korgó pocakjainknak.
Teflon serpenyőt szedtem elő, belelöttyintettem az aranyló olívaolajat és beletettem a megmosott cukkini és paradicsom sereget tetszés szerint feldarabolva. Hagytam szörtyögni kicsit.
cukkinik és paradicsomok
Nem vártam meg, hogy a paradicsom elússzon, a cukkini pedig tocsogóssá váljon, de színt azt kaptak a közepes lángtól.
Aki puhábban kedveli, hát hagyja, ahogyan szereti enni, ahogyan szimpatikus a szemének, szájának, nincsenek itt szabályok!
Szóóval, amikor szimpatikussá vált a zöldség, akkor kicsit sóztam, kicsi oreganóval hintettem meg és ráütöttem 2 tojást felverve. Átsütöttem, és a legvégén mozzarellát tépkedtem a tetejére, ami szép lassan ráolvadt. Meghintettem édes pirospaprikával, letelepedtünk köré, rozskenyérrel ettük és töröltük ki a tányért.
rántotta rozskenyérrel, piros édes paprikával meghintve
Amire szükség lehet:
– egy közepes cukkini vagy 2 kis ujjnyi darab
– 5-6 koktélparadicsom ( vagy közepes méretűből 1 db)
– olívaolaj
– 2 tojás
– só, pirospaprika
– sajt (én mozzarellát használtam)
Oldal ajánlása emailben
X