Nyár ízű saláta – Görögország tálba halmozva

2014 augusztus 5. | Szerző:

saláta     Bár már nem nyaralunk, de az ízek még a szánkban, illatok a bőröndökben, a vágyakozás a szívünkben….ideje hazaérni teljesen. Ha pár cseppnyit a jól sikerült nyaralásunkból odacseppentünk azokba a fránya hétköznapokba, akkor még talán jobban is érezhetjük magunkat. Hoztam olívabogyót haza és az isteni olajukat a görögöknek. Este nem vágytunk nehéz ételre, viszont az olaj ízére áhítoztak a gyerekek.  A fiam azt mondta, üssek már össze valamit amire rá lehet locsolni, és tunkolni. Így tettem. Tudtátok, hogy jót tesz a lelken kívül a bőrnek, hajnak, testnek ? Uborkát hámoztam gyorsan és a kertből szedett többféle paradicsomot félbevágtam, beleszórtam egy nagy tálba. Lilahagymát szeleteltem, ráhintettem és sót is dobtam utána, hagy barátkozzanak! Kevés salátalevelet téptem bele, mert ami itthon volt, kesernyés fajta, azt a gyerekek nem kedvelik. Olívabogyókat dobtam rá, vagy két maroknyit, feketét és zöldet is. Találtam még egy egész nagy zöld színű édes paprikát, azt is beledobtam. A legvégén feta sajtot morzsoltam rá, meghintettem görög oregánóval, jó sok olívaolajat löttyintettem rá és már tálaltam is. Pirított rozskenyérrel ettük. Mennyei étel ! IMG_3061   Amire szükséged lesz a salátához: – 10-15 db koktélparadicsom (de bármilyen paradicsom megfelelő) – 1 nagyobb édes paprika (jó lett volna még 1 db) – 1 uborka (jó hosszú volt) – 10-15 szem olívabogyó – 1 közepes fej lilahagyma – 15 dkg feta sajt – só, oregánó – olívaolaj ízlés szerint Ebből a mennyiségből 5-en jól laktunk,persze 3-an gyerekek még.   IMG_3062

Tofu, a gyors

2013 október 11. | Szerző:

 

 

 

tofu1

 

Ééééés még mindig egészségesen étkezünk, egyrészt, mert jobb  a közérzetünk azóta, másrészt, mert szeretnénk, ha majd a gyerekeink is ezt adnák át az övéiknek.

Hát újra eljött egy este, amikor az az éhséggel kézen fogva ránk tört és követelőzött . Akkor döntöttem a tofu mellett.

A füstölt  tofut 1 cm-es kis játékos kockákra vágtam és kevés olívaolajon sütni kezdtem, de közben szórtam rá borsot, sót és egy evőkanál szójaszószt. Hagytam pirulni, olykor megkevertem. Amikor színt kapott, kiszedtem egy kis tálba.

Galambbegy-salátát, vagy más néven madársalátát halmoztam  a tányér közepére. Kápiából karikákat vágtam, azokat is ráhelyeztem, aztán 8 db cukkinikarikát a tofu olaján megpörrentettem, paradicsomot szeleteltem, uborkát is , szépen elrendezgettem. Íme:

tálalva  a saláta percek alatt

tálalva a saláta percek alatt

 

Ami szükséges hozzá (ízlés és éhség szerint variálható a mennyiség):

– galambbegy-saláta ( Tesco)

– cukkini

– füstölt tofu (Tesco)

– uborka

–  fürtös paradicsom

– 1-2 kápia paprika

– olívaolaj

– szójaszósz (Tesco)

– só

– bors

 

 

Címkék:

Hummusz, ahogy én készítem

2013 szeptember 25. | Szerző:

krémes humusz

krémes humusz

A hummusz, egek, amikor először kóstoltam, azt hittem soha többet nem ehetek ebből a csodás ízű ételből.  Angliában töltöttünk el pár napot távoli rokonoknál, ők készítették el számunkra egy reggel. Kiderült ők eszik néha tésztával vagy magában, esetleg pirítósra kenve vagy akárhogyan, de sokszor eszik.

Nos, ahogyan én készítem:

Aprítógépbe teszem a csicseri konzervet (nem főzögetem a száraz csicseriborsót, sokáig is tart, és az íze sem különbözik sokban ), szórok rá sót, löttyintek egy kis olívaolajat bele, köményt szórok bele (szigorúan őröltet), egy kanál joghurtot, teszek bele 1 bő evőkanál szezámpasztát, – tahinit – csorgatok bele 1-2 evőkanál citromlevet – frissen facsarva – 1 gerezd fokhagyma (olykor elhagyom) és máris indulhat az aprító művelet.

Pár percig keverem a géppel, leállítom, megkeverem, újra elindítom, amíg homogén krémet nem kapok.

humusz4

elegánsan

Ami szükséges hozzá, hogy elkészítsd:

– 1 doboz csicseriborsó konzerv

– tahini

– fokhagyma

– 1-2 ek.joghurt

– olívaolaj

– őrölt köménymag

– só

önálló ételként is megállja a helyét, de húsok mellé is kiváló

önálló ételként is megállja a helyét, de húsok mellé is kiváló

 

Címkék: ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!