Barna rizses varázslat – ebéd az egészséges életmód jegyében

2014 november 11. | Szerző:

Tegnap este vásárláskor el sem tudom mondani mennyire megkívántam a rizst. Mivel próbálok könnyebb ételeket főzni vagy legalább is egészségesebben, így csakis a barna rizs jöhetett szóba, nos, lankad az kedvem, étvágyam, érdeklődésem. Rossz élményeim vannak a barna rizzsel, mert amikor legelőször próbáltam beiktatni az étkezéseinkbe, borzalom volt, az íze hamu és fűrészporéra hajazott, el sem tudtam képzelni, hogy megegyem valami mellé, csak azt, hogy beledobjam a szemetesbe. Így is lett! Azóta csak néha megnéztem a szép csomagolását. Riceland barna rizsére tettem a voksomat, és beleejtettem a kosaramba fanyalogva, hogy csakazértis kitalálok valamit, hogy összebarátkozzunk! Ma feltettem a polcra, magasra, de vettem friss gombát is, gondoltam összeházasítom őket. Íme:

rizsesbalhe03

 

3 evőkanál olívaolajra dobtam a megtisztított, megmosott (áztatni nem szabad) apró kis kockákra vágott gombát, csipet sóval. Lereszeltem egy szép szál sárgarépát, azt is beletettem, 1-2 evőkanál szójaszószt öntöttem rá, 1 evőkanálnyi balzsamecetet, és hagytam párolódni mindezt úgy 10 percen át. Zsályát szedtem a kertből és  petrezselymet , majd apróra vágtam addig 2 gerezd fokhagymával együtt. Most fagyasztottat használtam, tettem bele spenótot, 5-10 dkg-ot. Hagytam, hogy szépen beházasodjon.

Közben feltettem 1.5 liter vizet és amikor forrni kezdett, sóztam, és most előfőzött barna rizst főztem benne, úgy 45 perc alatt készre.

Visszatértem a zöldségekhez és beledobtam a zsályát, majd a maroknyi petrezselyem felét. A fokhagymát is belekapartam a vágódeszkámról, amit próbáltam a legapróbbra feldarabolni. Kicsit hagytam sisteregni. 2-3 evőkanál tejet löttyintettem hozzá, hogy ne száradjon ki, legközelebb bort fogok. Fetát morzsoltam bele, hagytam beleolvadni, majd még kapott egy kis szójaszószt, sót és újra egy kis petrezselymet. Mehet bele bors is. Gyorsan készen lett, összeforgattam a rizzsel, meghintettem a maradék petrezselyemmel  és melegen ettük. A legnagyobb dicséret egyelőre az, ámultam-bámultam is, hogy a kisfiam – aki majdnem 3 éves – megette !

rizsesbalhe01

 

Diétára fogott kedves Barátunknak ajánlom, és kívánok mielőbbi gyors javulást Csabikánk !

 

ami szükséges hozzá.

–  barna rizs (125g-ot használtam)

– olívaolaj

– 30 dkg gomba

– 5-10 dkg spenót

– 5 dkg feta sajt

– 1 szál közepes répa

– 2-3-4 szójaszósz (ízlés szerint)

– balzsamecet (ízlés szerint, de el is maradhat)

– 2 gerezd fokhagyma

– 4-5 levél zsálya

– maréknyi petrezselyem

– só

– bors

– 2-3 ek. tej

Lencsetál – hidegben mindig átmelegít

2014 május 15. | Szerző:

Lencsetál rozsos kenyérrel

Lencsetál rozsos kenyérrel

 

Már második napja zuhog, így mindenkinek lekonyul a szája, mosolyról morcossá válunk, és ilyenkor sokan vigasztalják magukat vagy édességgel vagy valami kiadós étellel, amolyan szívet-lelket átmelengetővel. Vagy csak én?   Mindenesetre megint egy ideje nem került lencse az asztalunkra, gondoltam ez gyorsan el is készül, (nincs kedvem most fél napot a konyhában tölteni ) finom is, megfőzöm. Mindig akad a kamrában ez meg az, és olyat szerettem volna főzni, ami itthon van, hogy az orrunkat se kelljen kidugni a szeles, esős időben. Egyedül kakukkfűért kellett kirohannom, hát nem volt élmény, pillanatok alatt megfagytam és eláztam. De így legalább superman módjára megszereztem.

Nagy fej hagymát pucoltam, apróra vágtam és párolni kezdtem, csipet sóval meghintve. Amikor pirulni kezdett, kiskanálnyi pirospaprikával, szerecsendióval ízesítettem tovább.

Gondoltam egyet és a mélyhűtőből kivarázsoltam 10 dkg spenótot, fagyottan rátettem, és 10 perc után 1 evőkanálnyi tönköly búzadarával hintettem meg. 1-2 perc pirítás után  egy  40 dkg-os lencse konzerv tartalmát is beleöntöttem és amikor élni kezdett, akkor egy duci fokhagymát apróra vágtam és beledobtam 4-5 szál kakukkfű társaságában.

10 perc után 1 kiskanálnyi dijoni mustár és 1 evőkanálnyi joghurt is került bele. Kicsi vizet öntöttem rá és 15 percig takarékon főztem. A végén 1 kiskanálnyi vegetát hintettem még rá, elkevertem.

Tálaláskor kaphat még joghurtot vagy tejfölt is. Mi pirított rozsos kenyérrel ettük.

fot+- 2

Amire szükséged lesz hozzá:

– 1 fej vöröshagyma

– Bonduelle lencse (természetesen lehet száraz is vagy más márka is megfelel)

– 10 dkg spenót

– búzadara (tönkölyt használtam)

– só, szerecsendió, pirospaprika, vegeta, kakukkfű

– fokhagyma

– joghurt

– mustár

 

fot+- 3

Óriás burgonyák töltve

2014 március 20. | Szerző:

IMG5929

 

Régóta kívánt ételeim egyike volt már a töltött burgonya, de mivel egy ideje nem eszem húst,  át kellett gondolnom mivel töltöm a családomnak és mivel magamnak. Nem vagyok mesterszakács oldalán bolyongok mostanában, az ő töltött burgonyája inspirált.

Először is, a nagy méretű burgonyákat fóliába csomagoltam. (fejenként 1 burgonya vacsorára, salátával, rozskenyérrel bőven elég) és 40-50 perc alatt puhára sütöttem 175 fokon a sütőben.

Amikor puha lett, – én hústűvel ellenőriztem, –  akkor azbeszt kézzel  kikapartam a héjából óvatosan, hogy ne sérüljön a fészek, egészen minimális mennyiséget hagyva benne. Közben bacon szeleteket sütöttem roppanósságig, 6 db-ot és a kisült zsírjával meglocsoltam a krumplikat, kivéve a sajátomat, amelyikbe zöldséges tölteléket terveztem. Azt olívaolajjal locsoltam meg, 1 kk. elég mindegyikbe. Visszadugtam a  sütőbe és ropogósra sütöttem a ‘kosarakat’.

A kikapart krumpli masszába beletördeltem a bacont, cheddart és mozzarellát reszeltem, ízlés szerint mehet bele, én 4 krumplihoz úgy 5-10 dkg-okat tettem. Sóztam, borsoztam, 2 ek. főtt csicseriborsót villával összetörten és 5 dkg parajt apróra vágva  is hozzátettem. Összedolgoztam, sóztam még. 1 ek.-nyi tejföllel lazítottam.

A zöldségeshez, 4 db barna csiperkét apróra vágva  hirtelen átsütöttem, sóztam. A burgonyához kevertem 1 ek. joghurttal, 5 dkg apróra vágott parajjal. Sóztam.

A finom töltelékekkel a burgonyákat jól megpakoltam és megsütöttem 180 fokos sütőben. Be-benéztem és szép piros lett a tetejük úgy 15-20 perc alatt, mert ugye már forró volt  a sütő. Friss salátával ettük, rozskenyérrel, ki mivel kívánja.

A töltelék összerakását is kezeljétek lazán, kerülhet bele bármi, amit szerettek vagy szeret a családotok!

 

Szükség van hozzá:

– 5-6 nagy szemű burgonyára (fejenként 1 db-ra)

– sajtok ízlés szerint (cheddar, mozzarella)

– pár szelet bacon

– paraj (fagyasztott is lehet)

– olívaolaj

– csicseriborsó (elhagyható)

– 4 fej gomba (barna csiperkét használtam)

– tejföl

– joghurt

– só

– bors

IMG5928 (1)

Címkék: ,

Rétegezett finomságok

2014 február 6. | Szerző:

még a formában

még a formában

Bevallom a tegnapi abált szalonna, töpörtyű, újhagyma, lilahagyma vacsora mára csak citromos vizet kívánt maga után, na de tudtam azért délre megéhezek, hát összedobtam ” amit  a hűtőben találok ” alapon egy kis könnyű rakottast.

Férfi öklömnyi krumplikat megpucolva, felkockázva sós vízben megfőztem. Leöntöttem a vizet , maradt ami maradt alatta, beledobtam 5 dekányi vajat, fél deci tejet, sót, borsot, szerecsendiót és alaposan összetörtem.

10 dkg fagyasztott spenótot olívaolajon megkergettem, egy nagyobb gerezdnyi apróra vágott fokhagymával, sóval, szerecsennel és összeforgattam a krumplival. Beleforgattam 5 dkg parmezánt és 5 dkg talált sajtot is.

A tofu eközben pácolódott. Tescoban szoktam venni, én most natúrral dolgoztam, de lehet kapni füstöltet is, az is finom lehet. Felszeleteltem félcentis darabokra.  A pác olívaolaj, kakukkfű, só és szerecsen volt, hogy ezen a vonalon lépegessek. Hirtelen sütöttem meg a szeleteket, a pácos tányéron pihegtek szereplésükig.

Egy hosszú formába sütőpapírt tettem, – lustaságból, hogy később könnyebb legyen elmosni a formát, – ebbe beletettem a krumplis krém felét, ráfektettem a tofu szeleteket, betakartam őket  a krumpli másik felével, amire fetát morzsoltam, kicsit  a krumpliba nyomkodva őket egy villával.

Amire szükség van:

– 4 nagy krumpli

– vaj

– tej

– spenót

– fokhagyma

– olívaolaj

– 1 doboz tofu (ez Tescos volt)

– bármilyen 10-15 dkg sajt

– só, bors, szerecsendió, kakukkfű

 

krumplis krémség

krumplis krémség

 

rakottofu3

Címkék: , ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!