Nagyon csokis brownie mascarponéval, sütőtökkel bolondítva – mert újra ideje testet-lelket melegítgetni a hűvös őszben

2015 október 24. | Szerző:

Brownie2

 

Végre itt a sütőtökös időszak, és hihetetlen mennyi finomságba lehet belerejteni, belesütni, főzni, keverni vagy fektetni, passzírozni vagy darabolni, na jó, abbahagytam! De nem a sütést!

Imádom a süteményeket, előnyt élveznek nálam a gyorsan elkészülők, mert azonnal szoktam akarni őket, így hát a kevertek jutnak nálam főszerephez. Na de, lehet, hogy finnyás vagyok, de nem szeretem azokat a sütiket, amibe beleszórnak meggyet vagy akármit kockára vágva és néhol találkozunk velük. Azt szeretem, amikor nedvesebb egy sütemény – sokan a szottyos szót használják, de ez számomra taszító – távolról sem száraz, és nem találok most hirtelen a szótáramban megfelelőbb jelzőt rá.

Ezt a sütit Limara oldalán találtam és sütöttem már több alkalommal, apró változtatásokkal. Csodásan komponált ízvilág és különösen azért szeretem, mert nem a cukor a domináns, hanem az ízek, a sült tök karamellizált ízéé, a mascarpone krémes tejszínességéé és a gazdag csokoládéé. Minden süteményt általában a megadott cukormennyiség  felével vagy negyedével szoktam megsütni, épp’ ebből a  gondolatból kiindulva. Az ízét szeretem érezni, nem kizárólag azt, hogy édes. Hiszen milyen csodás egy fahéjas süti, vagy gyömbéres, vagy bármilyen különleges íz, amit nem nyom el a rengeteg cukor. Csipet só és kevés cukor, ez a sikerélmény alapreceptje.

Általában többször marad ki sült tök, ilyenkor fogok neki a sütőtökös süteménynek, vagy a zsályás-sütőtökös tésztának, most is így volt ez.

Amire szükséged lesz:

–  200 g étcsokoládé ( Aldiban találtam egészen jó áron 75 %-ost, 2 táblával vettem)

–  12 dkg vaj (márkázott vajat használtam)

– 220 g cukor (nádcukrot használtam, 15 dkg-ot)

– 3 tojás

– 15 dkg liszt (teljes kiőrlésűt használtam)

– 1 mokkáskanál sütőpor

– 7 dkg sütőtökpüré (villával törtem össze)

A tetejére:
– 25 dkg mascarpone (Aldiban vásároltam 50 dkg-ost)
– 20 dkg sütőtökpüré
–  2 ek. barna cukor
Brownie1
A vajat és a csokit egy teflonos kávémelegítőbe tettem és takarékon, kevergetve, összeolvasztottam.( Csak a férjem meg ne tudja)  Természetesen gőz fölött is olvaszthatjátok, de van aki a mikróra esküszik, én például azt egyáltalán nem használok már, és lehet élni nélküle. Amikor szépen elolvadtak, levettem tűzről és belekevertem a cukrot.
Belekanalaztam a robotgép üstjébe, egyenként adtam hozzá a tojásokat, mindegyikkel alaposan kidolgoztam ( a gép, 1-es fokozaton), a legvégén adtam hozzá a sütőtököt.
A liszttel vegyítettem a sütőport, és beleszitáltam a csokis masszába. Keverés.
Egy közepes jénait (33×24) sütőpapírral takartam be és beleöntöttem a masszát az utolsó cseppig.
A sütőtököt a cukorral és a mascarponeval kikevertem, és a csokis masszára simítottam. Természetesen kezet mosok sütés-főzés előtt, így bátran az ujjaimmal is rásegítve, terítettem a masszákat egymásra. A végén összevissza mintákat rajzoltam bele, – ezt nem az ujjammal, célszerűbb egy villával – hogy kissé elvegyüljenek, de mégis felül maradjon a mascarponés réteg.
175 fokon sütöttem, kb. 30 percig. Ennek a süteménynek nem szabad keményre, szárazra sülnie, még nedvesnek, ragacsosnak kell lennie a belsejének, ne hagyjátok magára sokáig. Megéri leskelődni, várni rá és felfalni.

 

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!