Creme brulée – a krémesség felsőfoka
2015 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Nálunk nagyon népszerű édesség,- lenne – csak nehezen veszem rá magamat olykor az elkészítésére, pedig nagyon egyszerű. Régebben úgy emlékszem tej-tejszín eleggyel dolgoztam, de ez a recept kizárólag tejszínből készült.
Azt tudtátok, hogy már 1691-ben is szerepelt szakácskönyvben? szóval idős már a lelkem, de nem veszített bájos eleganciájából.
A tejszínt forráspontig melegítsük egy kis vaníliakivonattal, vagy vanília kikapart magjával, de bele is dobhatjuk, amikor szétvágtuk, a végén úgyis leszűrjük.
Közben a tojások sárgáját a cukorral alaposan összedolgozzuk és a leszűrt, meleg tejszínt nagyon lassan hozzácsorgatjuk szűrőn keresztül, apránként, mert ha nem így tesszük, kicsapódik a tojások sárgája, megfőnek és kész a tejszínes rántotta 🙂 Habverővel keverjük a krémet folyamatosan, fürgén, gyorsan és akkor szép sima lesz a végére.
Nagyon lassan,… csorgassuk, …még lassabban, mint gondolnánk!
160 fokra melegítsük elő a sütőt !
Töltsük hőálló poharakba vagy a képen látható kis formákba. (6 db-ba fért bele, 2dl-enként) Tegyünk konyharuhát egy mélyebb tepsi aljára, – hogy ne csúszkáljanak a tálkák, – pakoljuk bele mindet és öntsük fel forró vízzel, ami a tálak feléig érjen. Így szépen a gőzben lassan megfőnek- sülnek a krémek. Fedjük le alufóliával és hagyjuk 35 percig a sütőben.
Akkor jó, ha amikor megrázunk óvatosan egy tálat, nem folyós már benne a masszánk, de megreped esetleg a teteje. Ne süssük túl! Amikor ilyen, akkor vegyük ki, mert még akkor is sül tovább a forró formában. Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg egy evőkanálnyi cukorral és karamellizáljuk rá a pisztolyunkkal.
Kézi fáklyát már bármelyik háztartási boltban lehet kapni, megéri. A sütő grillezőjével, felső sütéssel nem lehet a cukrot karamellizálni, mert akkor tovább sülne a krém.
Az viszont elgondolkodtatott, hogy legközelebb tejszínes-karamellt csorgatok a tetejére. Más, persze más, mert így a fáklyával egy mesebeli roppanós réteget hozunk létre, ami nem csak finom, hanem varázslatos is!
Szükséges hozzá:
– 7.5 dl habtejszín
– 2-3 vanília rúd
– 15 dkg cukor (barnát használtam)
– 8 tojássárgája
Tetejére:
– 12 dkg cukor
–
Francia krémes – a gaz csábító
2015 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Az úgy kezdődött, hogy rengeteg tojásfehérje maradt a creme brulée után (később elárulom annak a csodának is az elkészítését ) és elkeveredtem a fb-on a Torták, sütemények házilag oldalra, és rátaláltam erre az egyszerű kis süteményre, amire ha ránéz az ember, máris akarja és vagy elrohan egy közeli cukrászatba, vagy megsüti. Mivel nem akartam kidobni a fehérjéket, az utóbbi mellett voksoltam.
Első lépésként összemelegítettem a mézet, cukrot és vajat és megvártam, hogy kihűljön, és a többi hozzávalóval összegyúrtam, vagyis annyira szerencsés vagyok, hogy a gép elvégezte helyettem. Két labdacsra formáztam és betettem a hűtőbe 1 órára. Miután letelt, két lapot sütöttem belőle (35×25 cm-es tepsiben) de elbírt volna pár centivel nagyobbat is. Mindig beparázok ha lapot kell sütnöm sütikhez, mert a nyújtás nem erősségem. Az a lényeg, hogy lisztezzünk alá és egyenletes vastagságú legyen mindenhol a tésztánk. Kissé meg fog emelkedni, én kb. fél centiméteres vastagságúra nyúúújtottam.
A krémet nagyon egyszerű elkészíteni,mert főzős pudingport írt a recept ( legközelebb házi krémmel fogom készíteni). Ami még meglepett, hogy vízzel javasolták főzni a pudingot, én mindig tejjel késztettem eddig. Szerintem lehetne felesben is. Nos, most maradtam az eredeti receptél , meglepő módon. Felfőztem a pudingot a vízzel, cukorral és még melegen beleforgattam a tojásfehérjékből felvert habot. Könnyű mesés krémmé változik. Szívem szerint csempésztem volna ebbe is egy kis mézet, de későn jutott eszembe és nem szerettem volna, ha emiatt felhígul. Így igazi mézes-krémes lett volna, de mégis más, mint amit mindenki ismer, talán az még grízes is. Úgy gondoltam ‘keretet’ kapott volna volna a mézes tésztával és vált volna kerek egésszé – szerintem. Majd legközelebb.
Tejszínt habbá vertem, nem tettem bele fixálót, csak porcukrot.
Amikor kihűlt a lap,(és ez nem igaz, mert nem bírtam kivárni) rákentem a krémet, szépen formázható, nem folyt szét. A tetejére halmoztam a tejszínt és óvatosan ráhasaltattam a másik mézes lapot. Így aztán a langyos laptól kissé életre kelt a tejszínes réteg és a csokoládé is, de ez nem rontott az élvezeti értékén, mázlista vagyok 🙂
A tetejére tortabevonót javasolt a recept, de mivel nekem nem volt, így kakaóból, porcukorból, étolajból és vajból (vagy margarin) kevés forró víz hozzáadásával krémet kavartam ki. Csakis annyi vizet adagoljunk a szárazanyagokhoz, hogy folyékony krémmé váljanak! Ezt ráöntöttem a lapra és hűtőbe tettem. Pár órával később szeletelhető, mesés süteményt tehettem a családom elé.
Tudjátok ez az a fajta süti, amitől titokban büszkévé válik az ember, mert cukrászatban készítenek hasonlókat. Najóóó, a kis langyos lap malőrtől eltekintve, de hát nem csodaszép? és még finom is!
Amire szükséged lesz hozzá :
Mézes lapokhoz:
– 10 dkg cukor
– 10 dkg vaj
– 1 ek. méz
– 30 dkg liszt
– 1 tojás
– 1 tojás sárgája
– 1 kk.szódabikarbóna
Krém:
– 4 főzős pudingpor
– 1 liter víz
– 10 dkg cukor
a főzött krémbe
– 8 tojásfehérje
– 10 dkg (ehhez 20dkg cukrot írtak eredetileg, de 10-et tettem bele)
Tejszínes réteg:
– 1/2 l tejszín
Csokoládé:
– 5 ek. (Holland) kakaópor
– 7-8 ek. porcukor (átszitálva érdemes)
– 1 ek.étolaj
– 1 ek. vaj (vagy margarin)
– kb. 1-2 del víz (attól függ mennyire krémesre szeretnénk)
Fűszeres zöldséges tésztacsíkok – nyár és ősz egyesül egy tányérban
2014 október 14. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Egy gyötrő nap utáni könnyű étel, amelyet percek alatt elkészítettem és bárki, aki belevág. Zöldséges, így könnyű marad, még a belekeveredett tejszín sem nehezíti el, enyhén fűszeres, nem bántja a pocakot, krémes és enyhén édes a sütőtöktől, könyörög a sóért, de azért óvatosan vele. Egy cukkinit lereszeltem, utána a sütőtököt, és olívaolaj-vaj keverékére pakoltam őket párolódni. Belereszeltem egy kis szerecsendiót, belepréseltem egy nagyobb fokhagyma gerezdet, sót hintettem rá. Parajt tettem még bele és amikor megpuhultak, 5 dkg feta sajtot morzsoltam hozzá (elhagyható) azután egy evőkanálnyi lisztet ( most rozslisztet használtam) Átforgattam a keveréket és 1.5 dl tejszínnel selymesítettem. Hagytam összerottyanni. A tejszín és a szerecsendió régi és mély barátságot tudhatnak magukénak, így reszeltem még bele, majd egy maréknyi apróra vágott petrezselymet is adtam hozzá, és egy kiskanálnyi apróra vágott zsályát. Amikor rottyant egyet, akkor levettem a tűzről, félbe tört kifőzött spagetti fészekre halmoztam.
Bánkódtam, hogy nincsen itthon parmezánom, szuper barátsággá fonódott volna össze ezzel az illatos, krémes zöldség masszával. Azért így is elfogyott. A végén még meghintettem tálaláskor petrezselyemmel, nekem abból sosem elég, még szerecsendiót is reszeltem rá egy leheletnyit.
Amire szükség van hozzá:
– kisebb cukkini ( 20 dkg kb.)
– sütőtök (uannyi.mint cukkini)
– spenót 5-10 dkg
– 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
– 1.5 dl tejszín-
5 dkg Feta sajt
– só
-szerecsendióvirág
– zsálya (szárított is megfelelő)
– 2 dkg vaj
– 0.5 dl olívaolaj
– 1 csokor petrezselyem
– fél csomag durum spagetti
A karácsony tortája
2017 január 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Minden évben sütök az ünnepkor Apukámnak egy tortát. Az idei karácsony, mint egy őrület, úgy vágott be elém, pedig esküszöm készültem rá, de valahogy amikor már benne ültem, csak kapkodtam a fejemet, hogy hiányzik ez, és elfelejtettem azt, és így volt ez az idei tortával is, néha felsejlett, de csak pislogtam. Azután beugrott!! Nigella mennyei süteményeket készít, és ez a pitéje egyszerre meghökkentő, amikor beleharap az ember, az ízvilága, az állaga és elképesztő ami ízt produkál az ízlelőbimbóinkkal szórakozva! Próbáltam megtalálni a tésztájára a megfelelő kifejezést, de a szaftos nálam a pörkölt, a nedves az a gyerekek pelusa max., de imádnivaló higyjétek el !
Nem is tortának készítette, csak gondoltam kicsit átalakítom, kitaláltam rá egy egyszerű kis krémet és máris elegánssá varázsoltam, tortává.
Amire szükséged lesz :
A mandarinokat nagyon alaposan megmostam, (mosószeres vízzel és többszöri öblítéssel) és feltettem főni vízben, ami épp ellepte. Gyöngyöző vízben főztem, fedővel fedtem le.
Teljesen puhára főztem. (ahogy van, héjastól, magostól, mindenestől meg kell főzni, kb. 60-90 perc, villával szúrtam meg közben, hogy kiderüljön puha-e már) Nagyobbra darabolva hűlni hagytam, és finoman kinyomkodtam belőlük a vizet. Mag ellenőrzést tartottam. Szerencsés vagyok, mert 1-2 db-ot találtam csak, én azokat kidobtam.
Robotgéppel összeaprítottam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és összeforgattam az egészet alaposan. Sütőpapíros, kivajazott kerek formába öntöttem és előmelegített sütőben készre sütöttem 180 fokon, kb. 1 óra alatt sült meg. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le fóliával!
Míg sült, krémet varázsoltam rá.
Ami szükséges hozzá:
Nagy szerencsém volt, hogy a citromok közé az ízletes Meyer citromból is keveredett, érdemes figyelni néha a zöldségesnél, itt-ott, narancsosabb színű a héja, emellett lágyabb ízű a testvérénél. Szépen alaposan összekevertem a hozzávalókat és a langyosra hűlt tortám tetejére ültettem, narancshéjat reszeltem a tetejére.
Oldal ajánlása emailben
X