Kuszkusz, a mesebeli

2014 március 25. | Szerző:

tofu5

A kuszkusz számomra mindig is egy mesebeli világ fantázialényének finom étkeként volt számon tartva a fejemben. De ennek ellenére vonzott. Máskor is próbálkoztam már vele, na nem bonyolult az elkészítése, hanem ízekre gondolok.

Alnatura kuszkuszt vettem a Dm-ben. Fél bögrényit öntöttem egy tálba, rá 1 bögre forralt vizet és lefedtem, ott hagytam.

A tofut felszeleteltem, olívaolajos-szójaszószos felforrósított serpenyőbe fektettem és hagytam megpirulni mindkét oldalát.

egy tofuból sok szelet lett

egy tofuból sok szelet lett

3 koktélparadicsomot (mert most ez akadt a kezembe) feldaraboltam kis kockákra, természetesen szétfolyik-esik, sebaj! Fél cukkinit kockákra daraboltam és mehetett a serpenyőbe a tofuk kisülése után. Kis olívaolajat még kért, mert felszívták a tofu szeletek. Jó kis zsonglőrködés volt, mert közben még főzeléket is melegítettem a legkisebbnek, aki aztán ebédkor rárabolt a kuszkuszra, tofura, és ette a főzelék mellé, közölve, hogy neki ez ízlik.

Zsonglőrködést folytatván, fél kis dobozos tejfölt kikevertem egy kis kávéskanál szójaszósszal és beleaprítottam 2-3 medvehagyma levelet, sóztam, amiből nem kell sok a szójaszósz szereplése miatt. Hagytam érni, félretettem.

A kuszkuszra pillantottam, megpuhult, így beleszórtam a nyers paradicsomokat, megsült cukkini kockákat, sóztam. Tulajdonképpen minden készen állt úgy 15 perc alatt, és csodálatos ebéd kerekedett belőle. A tányér közepére halmoztam a zöldséges kuszkuszt, köré a medvehagymás dipet,  és odahasaltattam a tofu szeleteket a tányér szélére.  Mindenből maradt, 2-3 személynek elég is.

Bon appetit ! – szinte hallom Julia Child- ot ahogyan kiejti…csak úgy eszembe jutott.

Amire szükség van mindehhez:

– fél bögre kuszkusz

– fél cukkini

– 1 egész paradicsom v. 2-3 koktél

– 1 csomag tofu (füstöltet használtam)

– szójaszósz

– só

– tejföl (gluténmenteset használtam)

– 2-3 levél medvehagyma

tálalva a zöldséges kuszkusz

tálalva a zöldséges kuszkusz

 

 

Címkék: , , ,

Rétegezett finomságok

2014 február 6. | Szerző:

még a formában

még a formában

Bevallom a tegnapi abált szalonna, töpörtyű, újhagyma, lilahagyma vacsora mára csak citromos vizet kívánt maga után, na de tudtam azért délre megéhezek, hát összedobtam ” amit  a hűtőben találok ” alapon egy kis könnyű rakottast.

Férfi öklömnyi krumplikat megpucolva, felkockázva sós vízben megfőztem. Leöntöttem a vizet , maradt ami maradt alatta, beledobtam 5 dekányi vajat, fél deci tejet, sót, borsot, szerecsendiót és alaposan összetörtem.

10 dkg fagyasztott spenótot olívaolajon megkergettem, egy nagyobb gerezdnyi apróra vágott fokhagymával, sóval, szerecsennel és összeforgattam a krumplival. Beleforgattam 5 dkg parmezánt és 5 dkg talált sajtot is.

A tofu eközben pácolódott. Tescoban szoktam venni, én most natúrral dolgoztam, de lehet kapni füstöltet is, az is finom lehet. Felszeleteltem félcentis darabokra.  A pác olívaolaj, kakukkfű, só és szerecsen volt, hogy ezen a vonalon lépegessek. Hirtelen sütöttem meg a szeleteket, a pácos tányéron pihegtek szereplésükig.

Egy hosszú formába sütőpapírt tettem, – lustaságból, hogy később könnyebb legyen elmosni a formát, – ebbe beletettem a krumplis krém felét, ráfektettem a tofu szeleteket, betakartam őket  a krumpli másik felével, amire fetát morzsoltam, kicsit  a krumpliba nyomkodva őket egy villával.

Amire szükség van:

– 4 nagy krumpli

– vaj

– tej

– spenót

– fokhagyma

– olívaolaj

– 1 doboz tofu (ez Tescos volt)

– bármilyen 10-15 dkg sajt

– só, bors, szerecsendió, kakukkfű

 

krumplis krémség

krumplis krémség

 

rakottofu3

Címkék: , ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!