Rétegezett finomságok
2014 február 6. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Bevallom a tegnapi abált szalonna, töpörtyű, újhagyma, lilahagyma vacsora mára csak citromos vizet kívánt maga után, na de tudtam azért délre megéhezek, hát összedobtam ” amit a hűtőben találok ” alapon egy kis könnyű rakottast.
Férfi öklömnyi krumplikat megpucolva, felkockázva sós vízben megfőztem. Leöntöttem a vizet , maradt ami maradt alatta, beledobtam 5 dekányi vajat, fél deci tejet, sót, borsot, szerecsendiót és alaposan összetörtem.
10 dkg fagyasztott spenótot olívaolajon megkergettem, egy nagyobb gerezdnyi apróra vágott fokhagymával, sóval, szerecsennel és összeforgattam a krumplival. Beleforgattam 5 dkg parmezánt és 5 dkg talált sajtot is.
A tofu eközben pácolódott. Tescoban szoktam venni, én most natúrral dolgoztam, de lehet kapni füstöltet is, az is finom lehet. Felszeleteltem félcentis darabokra. A pác olívaolaj, kakukkfű, só és szerecsen volt, hogy ezen a vonalon lépegessek. Hirtelen sütöttem meg a szeleteket, a pácos tányéron pihegtek szereplésükig.
Egy hosszú formába sütőpapírt tettem, – lustaságból, hogy később könnyebb legyen elmosni a formát, – ebbe beletettem a krumplis krém felét, ráfektettem a tofu szeleteket, betakartam őket a krumpli másik felével, amire fetát morzsoltam, kicsit a krumpliba nyomkodva őket egy villával.
Amire szükség van:
– 4 nagy krumpli
– vaj
– tej
– spenót
– fokhagyma
– olívaolaj
– 1 doboz tofu (ez Tescos volt)
– bármilyen 10-15 dkg sajt
– só, bors, szerecsendió, kakukkfű
Kuszkusz, a mesebeli
2014 március 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
A kuszkusz számomra mindig is egy mesebeli világ fantázialényének finom étkeként volt számon tartva a fejemben. De ennek ellenére vonzott. Máskor is próbálkoztam már vele, na nem bonyolult az elkészítése, hanem ízekre gondolok.
Alnatura kuszkuszt vettem a Dm-ben. Fél bögrényit öntöttem egy tálba, rá 1 bögre forralt vizet és lefedtem, ott hagytam.
A tofut felszeleteltem, olívaolajos-szójaszószos felforrósított serpenyőbe fektettem és hagytam megpirulni mindkét oldalát.
egy tofuból sok szelet lett
3 koktélparadicsomot (mert most ez akadt a kezembe) feldaraboltam kis kockákra, természetesen szétfolyik-esik, sebaj! Fél cukkinit kockákra daraboltam és mehetett a serpenyőbe a tofuk kisülése után. Kis olívaolajat még kért, mert felszívták a tofu szeletek. Jó kis zsonglőrködés volt, mert közben még főzeléket is melegítettem a legkisebbnek, aki aztán ebédkor rárabolt a kuszkuszra, tofura, és ette a főzelék mellé, közölve, hogy neki ez ízlik.
Zsonglőrködést folytatván, fél kis dobozos tejfölt kikevertem egy kis kávéskanál szójaszósszal és beleaprítottam 2-3 medvehagyma levelet, sóztam, amiből nem kell sok a szójaszósz szereplése miatt. Hagytam érni, félretettem.
A kuszkuszra pillantottam, megpuhult, így beleszórtam a nyers paradicsomokat, megsült cukkini kockákat, sóztam. Tulajdonképpen minden készen állt úgy 15 perc alatt, és csodálatos ebéd kerekedett belőle. A tányér közepére halmoztam a zöldséges kuszkuszt, köré a medvehagymás dipet, és odahasaltattam a tofu szeleteket a tányér szélére. Mindenből maradt, 2-3 személynek elég is.
Bon appetit ! – szinte hallom Julia Child- ot ahogyan kiejti…csak úgy eszembe jutott.
Amire szükség van mindehhez:
– fél bögre kuszkusz
– fél cukkini
– 1 egész paradicsom v. 2-3 koktél
– 1 csomag tofu (füstöltet használtam)
– szójaszósz
– só
– tejföl (gluténmenteset használtam)
– 2-3 levél medvehagyma
tálalva a zöldséges kuszkusz
Oldal ajánlása emailben
X