Tőkehal labdacsok elmélázva – sodródjunk az ősszel !

2014 október 21. | Szerző:

halfasirt2

 

 

Bámulok ki a az ablakon Cseh Tamást hallgatva és elmélázom azon, vajon mit hoz az ősz számunkra?  Rögtön az elmúlásra asszociál mindenki erről az évszakról, de nemáár , emberek! Sok szépet rejt ez az évszak, meglepetésben gazdag, ez a sok szín és hőingadozás, a sült tök illata a fűszerekkel, az avar rugdosása céltalanul és olykor az eső ! Szeretem az esőt, nagy játékos, begöndöríti a hajamat, illatozik tőle a levegő, de ha csak egy szobában kuksolok a takaróm alatt és dobol az ablakon…micsoda hangulat!…és hát enni akkor is kell!

 

Halat kívántam és a fagyasztóból előkapva, forró vízbe dobtam. Apróra vágtam kakukkfüvet, snidlinget, citromfüvet. Hála az égnek, megterem a kertben, így frisset használhatok. Zabpelyhet áztattam be vegetás vízbe.  A halat aprítóba tettem összetördelve – előtte a vizet alaposan kinyomkodtam belőle. Beletettem a fűszereket és a zabpelyhet is. Magába szívta az összes vizet, így nem nyomkodtam ki belőle. Ha túl nedves a masszánk, akkor  adjunk hozzá zsemlemorzsát ! Beleütöttem 2 tojást zárásként.  Én olyan sűrűségű masszát kaptam, ami kézzel nem formázható, de természetesen nem is híg. Morzsával változtathatunk az állagán. Két evőkanál segítségével formáltam olyanná, mint  aképen, és kókuszolajban sütöttem roppanóssá. Sütőtökös tésztával ettük.

A köret pedig az elmaradhatatlan, az egy hétig is nélkülözhetetlen, – bár a lentebbi receptből készített is bevált nálunk, a gyűjteményemben lévő mascarponés még selymesebb,lágyabb, elleneállhatatlanabb – sütőtök krém tésztával.

A tésztához maradék sült tökpürét használtam. Olívaolaj-vaj egyvelegére apróra vágott zsályát dobtam 1-2 perc erejéig, majd rápakoltam a tököt, átmelegítettem. Sóztam, őröltem rá szerecsendiót, és 1 nagy kanálnyi tejföllel lazítottam fel. Most nem volt gazdag a hűtőm, így nem akadt mascarpone. A tejföltől savanykásabbá válik, ezért 2 kanálnyi édes szójaszósszal locsoltam meg. Összemelegítettem és spagettivel átforgattam. A hallal tálaltam.

 

Tőkehal labdacsokhoz szükséged lesz:

– 30 dkg tőkehal filé

– 10 dkg zabpehely

– vegeta ízlés szerint

– 1 ek. kakukkfű

– 1-2 ek. citromfű

– 1 ek. snidling

– 2 tojás

– só

– zsemlemorzsa

– zsiradék a kisütéséhez

 

Sütőtökös tésztához szükséged lesz:

– fél csomag durum spagetti

– 30-40 dkg sütőtökpüré

– 4-5 zsálya levél

– 1-2  evőkanál 20%-os tejföl

– olívaolaj 3 ek.

– vaj 1 púpos ek.

– só

– szerecsendió

– 2 ek.édesebb szójaszósz (Tesco)

 

halfasirt1

Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!