Órákig hajtogatott tepertős pogácsák
2014 február 12. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Annyira régóta kívántam már őket, és annyira régen sütöttem már, talán években mérhető a mikorja, hogy nekiláttam böngészni a netet egy jó receptért. Körülbelül tudtam milyet szeretnék. Sokkal egészségesebbre nem vágytam, és szerintem ezt nem is nagyon lehet/szabad, mert akkor csak egy kemény akármit kapunk. Ehhez a pogácsához türelem kell, kitartás, elszántság és szeretet, másként a tésztájához hozzáérni idétlenkedés. A tésztája hozzávalóit összegyúrattam a gépemmel 🙂 , amihez lisztet tettem a keverőtálba,- én vegyesen,- és minden hozzávalót, a legvégén a 3dl tejben felfuttatott élesztőt. Zsiradéknak kacsazsírt kívántam bele. Hagytam pihenni, amíg a tepertőt – én hagyma aprítóban – szinte krémesre daráltam. Belisztezett deszkán úgy 2 cm vastagra kinyújtottam és megkentem a fele tepertő krémmel. Sóztam, mint kiderült a végén, bátrabban is tehettem volna. Nem borsoztam meg a gyerekek miatt. A tészta elejét behajtottam középre, majd a tetejét is ráhajtottam, és végül a két oldalát is középre.
A hajtogatás után hagytam kelni 30-40 percet és újra megismételtem a nyújtást, lekenést és hajtogatást. A kelés után formára szaggattam és kerámia tepsibe pakolgattam őket. Hagytam pihenni 20 percet, felvert tojással lekentem a tetejüket, aztán 200 fokon megsütöttem, (előmelegített sütőben ) úgy 15 perc alatt szép ropogósra sültek. Ne pakoljuk túl szorosan a tepsibe a pogácsákat, mert még nőnek. Amire szükség van hozzá: – 80 dkg liszt ( 60 dkg búza és 20 dkg rozsliszttel készítettem) – 3 dl tej – 5 dkg élesztő ( másfél zacskós szárított) – 1 kk. cukor – só – 3 tojás sárgája – 2 dl tejföl – 1 kanál zsír – 40 dkg tepertő
Töpörtyű krémesen – építsünk melegítőt magunk köré !
2014 szeptember 25. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Érdekes, ahogyan egyre hűvösebbé válnak a napok, úgy egyre jobban kívánom meg azokat az ételeket, amelyek kissé több kalóriát tartalmaznak, amelyek zsírosabbak, melengetőbbek. Nos, igen, vajon így készül a szervezetünk is tudat alatt a télre? Építi magunk köré a természetes melegítő réteget. Azért okosan! A mozgás is egészségessé tesz, nem hagyhatjuk el, emellett a sok zöldség, ami a krém mellé is illik, legyen az savanyúság vagy friss paradicsom, paprika.
Szándékosan hagytam ki belőle a fokhagymát vagy vöröshagymát, csípős hozzávalókat, úgy gondolom, aki szeretne, az eszik mellé, így a gyerekek is megeszik. Mindent az aprítóba helyeztem és start, összeaprítottam. Gyorsan készen van és isteni étel, rozsos kenyérre kenve ettük.
pikáns krém
Amire szükség van hozzá:
– 20-25 dkg töpörtyű
– 1 evőkanál kecsap (lehet csípős is, ha a gyerekek nem esznek belőle)
– 1 evőkanál mustár (púposan)
– 1 evőkanál majonéz
– 1 kiskanál barbecue (Univert használtam, de ez az összetevő elhagyható)
– 1 csipet só
– 1 csipet szerecsendió
– 1 kiskanál pirospaprika
lágy, krémes kence
Oldal ajánlása emailben
X