A karácsony tortája

2017 január 5. | Szerző:

Minden évben sütök az ünnepkor Apukámnak egy tortát. Az idei karácsony, mint egy őrület, úgy vágott be elém, pedig esküszöm készültem rá, de valahogy amikor már benne ültem, csak kapkodtam a fejemet, hogy hiányzik ez, és elfelejtettem azt, és így volt ez az idei tortával is, néha felsejlett, de csak pislogtam. Azután beugrott!! Nigella mennyei süteményeket készít, és ez a pitéje egyszerre meghökkentő, amikor beleharap az ember, az ízvilága, az állaga és elképesztő ami ízt produkál az ízlelőbimbóinkkal szórakozva! Próbáltam megtalálni a tésztájára a megfelelő kifejezést, de a szaftos nálam  a pörkölt, a nedves az a gyerekek pelusa max., de imádnivaló higyjétek el !

Nem is tortának készítette, csak gondoltam kicsit átalakítom, kitaláltam rá egy egyszerű kis krémet és máris elegánssá varázsoltam, tortává.  15935420_10211892666061757_172982666_o

 

Amire szükséged lesz :

  • 4 db mandarin (nagy) vagy 6 kicsi
  • 250 g mandula (darált,  vagy mandula liszt, de előfordult, hogy felesben kevertem sima liszttel is)
  • 22 dkg  porcukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 6 db  tojás

A mandarinokat nagyon alaposan megmostam, (mosószeres vízzel és többszöri öblítéssel)  és feltettem főni vízben, ami épp ellepte. Gyöngyöző vízben főztem, fedővel fedtem le.

Teljesen puhára főztem. (ahogy van, héjastól, magostól, mindenestől meg kell főzni, kb. 60-90 perc, villával szúrtam meg közben, hogy kiderüljön puha-e már) Nagyobbra darabolva hűlni hagytam, és finoman kinyomkodtam belőlük a vizet. Mag ellenőrzést tartottam. Szerencsés vagyok, mert 1-2  db-ot találtam csak, én azokat kidobtam.

Robotgéppel összeaprítottam, hozzáadtam a többi hozzávalót, és összeforgattam az egészet alaposan. Sütőpapíros, kivajazott kerek formába öntöttem és előmelegített sütőben készre  sütöttem 180 fokon, kb. 1 óra alatt sült meg. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le fóliával!

Míg sült, krémet varázsoltam rá.

Ami szükséges hozzá:

  • 20-25 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszín felverve habnak
  • ízlés szerint porcukor (kóstoljuk!)
  • őrölt kardamom (opcionális)
  • zöld citrom és Meyer citrom lereszelt héja – 1-2 kiskanálnyi
  •  1 kk.narancs héja
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. keményítő

Nagy szerencsém volt, hogy a citromok közé az ízletes Meyer citromból is keveredett, érdemes figyelni néha a zöldségesnél, itt-ott, narancsosabb színű a héja, emellett lágyabb ízű a testvérénél. Szépen alaposan összekevertem a hozzávalókat és a langyosra hűlt tortám tetejére ültettem, narancshéjat reszeltem a tetejére.

 

15933857_10211892664261712_1392631712_o

 

15935228_10211892792144909_143900454_o

15935512_10211892665181735_435603025_o

 

 

Epres Charlotte – elbűvölő elegancia

2014 június 17. | Szerző:

eperch3   A fiam hirtelen megnőtt, újabb szülinap érkezett el a sokk mellé, hogy, bár közhelyként hangozhat, de rohan az idő. Nemrég még ovit kerestünk, iskolát, most rockfesztiválra engedjük. Hát az én kis rockerem szereti az édességet és különlegességgel terveztem meglepni Őt. Az eperszezon még tart, Eper Charlotteval régóta méregetjük egymást, hát legyen, megcsináltam! Egy helyes kis piskótát kell sütni, szépen feltekerni, természetesen előtte megkentem jó vastagon a házi friss eper lekvárommal. Egyenletes vastagságúra (1 cm)  felszeleteltem. Ki kell bélelni vele egy folpackkal kipárnázott tálat, csak úgy lazán, a tetejére már csak félbevágottak maradtak, de ez se ijesszen meg senkit, szépen lehet formálni a krémmel:

eperch1

A krém hozzávalóit alaposan kidolgoztam, nem édesítettem halálra, kóstolgatással döntöttem el, és a végén a langyos joghurt-víz (2-2 ek.) feloldott zselatint is belelöttyintettem, azzal is átkevertem,hogy elvegyüljenek egymással és vártam a csodát. Bevallom nekem még utóbbi fázisműveletet gyakorolnom kell, mert míg a gyerekeknek nem tűnt fel, én találkoztam zselatingolyócskákkal.

 

Nos, és nem árt, mielőtt a piskótával kibélelünk egy tálat, beleöntjük a krémet és szép lassan végzünk, szóval nem árt  folpackkal kibélelni. El tudjátok képzelni milyen pánik fogott el, amikor erre rájöttem, hogy nincs ott a folpack ??! ?!

 

Szóóóval a krémet belezúdítjuk a piskóta ágyba és elsimítjuk a tetejét. Én aprítóban  5 dkg vajjal összevagdaltam teljes kiőrlésű Győri édes kekszet és rászórtam a legvégén. Ekkor tettem rá folpackot,  amivel le is lapogattam óvatosan, hogy  a maradék légbuborékokat is elkergessem belőle.  Hűtőbe tettem, én 5-7 órára.

A végén, a tálaláskor bizalmatlanságommal küszködvén Charlotte fele, egy tányért tettem a tálra és arra borítottam, nem mertem a gyönyörű tortatálra egyből, nehogy az egész a pulton végezze. De nem! a zselatin tette a dolgát és szépen egyben maradt a süteményem. Díszítettem citromfűvel, eperrel.

 

 

A krémhez szükséged lesz:

– 500 g mascarpone

– 1 kis dobozos tejföl

– 1 nagy doboz natúr  joghurt

– 4-6  ek. porcukor

– 1 dl eper lekvár (házit használtam)

– 15 dkg eper krumplinyomóval széttrancsírozva

– 10 dkg meggy felezve

– 2.5 dl tejszín felverve habfixálóval (félkemény lett)

– 1 csipet só

– 2 ek víz a zselatinhoz és joghurtból is ugyanennyi

– 15-20 g zselatin

 

Kekszes dara, ami a torta alja lesz a legvégén:

– Győri édes (teljes kiőrlésű (ízlés szerint bármilyen keksz megteszi)

– 5-7  dkg vaj

 

A torta fala:

– Piskóta rolád (lehet vásárolni is vagy házilag is sütni 5 tojásból)

– eper lekvár

 

eperch2

Címkék: , ,

Zserbó torta, a múltidéző

2014 április 3. | Szerző:

zserbó torta tányéron

zserbó torta tányéron

Ezt a receptet bár most adom közre, még a decemberi forgatagban sütöttem meg. A férjem nagy zserbó fan, így kedveskedtem számára is, de mégis kicsit más a megszokottnál. Azt szeretem egy süteményben, ha nem viszi el a tészta íze az egészet, így mindig a krémek érvényesülnek nálam, elvégre azért esszük,  a sok finom krémért, masszáért, töltelékért.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam, a szárazakat először, majd belemorzsoltam a hideg vajat, közepébe öntöttem a tojások sárgáját- de a tejet meglangyosítva  felfuttattam az élesztővel, kicsi cukorral besegítve – ezt is belecsorgattam, gyúrás  és  a hűtőben pihentettem egy fél órát az összeállított tésztát. A kamrából előhalásztam életem árán is – mert borzasztó magasan van –  a baracklekvárjaim közül egyet, felbontottam, és rögtön utána daráltam is a hagymaaprítónak nevezett csodában a diót. Összehordtam a krém hozzávalóit, szépen kikevergettem, és el is nyalakodtam volna rajta, de hát egy felnőtt csak nem csinál már ilyet!

A tésztát hűtés után 3 részre osztottam és szépen kinyújtottam az elsőt, belehelyeztem a formába, amibe én sütőpapírt vágtam kör alakúra. Rákanalaztam a töltelék felét a tésztára. Ez a töltelék sokkal gazdagabb volt számomra, mint az eredeti, mert lágy volt, krémes, könnyű és az omlós tésztában jól kiegészítették egymást, hiszen nem morzsolódott, mondhatni szaftos maradt.

Szépen kinyújtottam az összes tésztát, megkentem a második adag krémmel is, ráfektettem a tetejét is, aztán picit lenyomkodtam, csak gyengéden, utána megcsiklandoztam villával, hogy a gőz majd találjon utat magának,  és megkentem egy tojás sárgájával.

Közepes hőfokon süssük, légkeverésesnél 150 fokon sütöttem 30-40 percig, a vége felé igyekezzünk ránézni, a teteje szép pirosra süljön. Hagytam langyosra hűlni, tovább nem volt türelmem, szépen szeletelhető, család kedvence süteményt fogtok kapni!

utolsó lap ráhengergetése

utolsó lap ráhengergetése

 

sütésre készen

sütésre készen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami szükséges a tésztához:

(24 cm-es formához)

24 cm-es tortaformához:
– 30 dkg liszt
–  3 db tojássárgája
–  15 dkg vaj
– 1 dkg élesztő
– 0,5 dl tej
– 1 mk sütőpor
– 5 dkg porcukor
– egy csipet só
A diós krémes töltelékhez szükséged lesz:
– 35 dkg darált dió (ha több nem baj 😀 )
– 15-20 dkg porcukor
– 2 ek. vaníliás cukor
–  2-3 ek. sárgabaracklekvár
– 3 tojásfehérje
– 1 rumaroma (v. rum)
Tetejére 1  tábla jó minőségű csokoládé. (minél magasabb kakaó tartalmú, annál finomabb lesz)
IMG_6012

szelet

szelet

 

 

 

 

Címkék: ,

Sütőtökös brownie mascarpones sipkával

2014 február 1. | Szerző:

egy szelet álom

egy szelet álom

 

Az úgy kezdődött, hogy megbeszéltünk az én drága Anyukámmal, hogy náluk ebédelünk szombaton. Mivel a héten ez már a sokadik alkalom volt, hogy ott eszünk, és nem szeretek üres kézzel menni, gondoltam vinni kellene valamit, így feltettem a kérdést.  A válasz: ” valami csokisat” . Netünk sem volt, keresgettem újságokban és a telefonomon is, nna, végül ott dobott fel egy oldalt, ahol finomabbnál finomabb recepteket találtam. Marka boszikonyhája. Érdemes oda is ellátogatnotok! Kicsit változtattam csak a recepten, de ez valami számomra is rejtélyes kényszer lehet, mindenkiét átvariálom. De hát végülis az a lényeg, hogy finom marad, nem igaz?

Íme:

Minden hozzávalót egy keverőtálba tettem, de én saccra a sütőtököt, és a lisztet zablisztre, tönkölyre cseréltem.

Az ebédet megelőző éjszaka sütöttem meg a tésztát. Nagyon kell ügyelni a sütésére, mert itt nem válik be a tűpróba !  Ne lötyögjön a tészta már a formában, de végül olyan kissé ragacsos, szaftos marad és ez a jó! Nehogy túlsüssétek, kb 30 perc – 40 alatt sült meg nálam, 175 fokon. Én 20 perc után leskelődtem folyamatosan, bökdöstem, nyomkodtam…

Másnap reggel a szobahőmérsékletű mascarponét – így könnyebb dolgozni vele – kikevertem pár evőkanál porcukorral, 3-4 kanál tejföllel, belereszeltem egy narancs héját, 3-4 evőkanál levét. Kóstoltam. Mindig kóstoljatok, ez nem nyalakodás ( vagy legalábbis legális ) csakis akkor tudjátok jó-e az íz, elég -e pl.ebben az esetben az édességi szint. Beleszórtam egy evőkanál keményítőt, összekevertem erősen – utóbbi hozzávaló el is hagyható.

Amikor odaértünk anyuékhoz, kibontottam a formából a süteményt – én most kerek formában sütöttem – megfordítottam, lehúztam a sütőpapírt és ráhalmoztam a krémet.

 

A hozzávalók :

10 dkg  olvasztott vaj
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor v pár csepp vanília sűrítmény
20 dkg sütőtök püré
12,5 dkg  liszt
10 dkg (holland) kakaópor (vagy 20 dkg  olvasztott étcsokoládé )
1 tk. szódabikarbóna
fél csomag sütőpor
1 csipet só
50 ml tej

Sipka:

25 dkg mascarpone

3-4 ek. tejföl

ízlés szerinti mennyiségű porcukor

1 db narancs héja és 3-4 ek. leve

 

image-50379c37a007aa9d0e404a5ba7f18c5c519719d412fe333a319d4a305c9e9290-V

IMG5085

 

Címkék: , ,
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!