Sült zöldségek kalamata dippel
2013 szeptember 26. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Mostanában kicsit vágyott a bensőnk a könnyebb ételekre, így ma gondoltam egyet és bedobtam pár – minden otthonban előforduló – zöldséget kis időráfordítással, annál nagyobb sikerrel.
A zöldségeket összedaraboltam, sajnos nem fértek egy kerámia tepsibe, – amihez ragaszkodom, mert ebből minden kicsusszan, nem úgy, mint a gáztepsiből például – így begyömöszöltem egy pizzasütő teflont is mellé.
Szedtem a kertből kakukkfüvet és só társaságában a zöldségekre szórtam. A sózásból a sütőtököt kihagytam. Pár gerezd fokhagymát is beledobáltam és egy egész fejnek lecsippentettem a végét és azt is odabiggyesztettem. Az egészet meglocsoltam 3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és betoltam a sütőbe.
Amikor megsültek, a fokhagymákat érdemes hagyni, mert megsütik az ujjunkat ghrr, nekem sikerült…szóval, kipréseltem a gerezdeket, simán ki lehet nyomni a héjból, összetörtem villával, meglocsoltam az olajjal, belezuttyantottam joghurtot, utánsóztam, bors, 1 ek. kalamatát is beletettem, és kikevertem krémesre. Szerintem simán jó lehet aprítóval is, botmixerrel is, de nem volt kedvem előszedni, így is tökéletes lett.
1 órát ütöttem 180 fokon, aztán rápörrentettem grillezővel, hogy kapjon egy kis színt, ez plussz 10 percet jelentett még.
Mivel csodálatos őszi nap volt, kint ebédeltünk, a nap sugarai átmelegítették a hátunkat és a lelkünket.
Amire szükséged lesz :
– sütőtök
– hagyma
– krumpli
– sárgarépa
– fokhagyma
– kakukkfű
– só
-olívaolaj
Dip :
– sült fokhagyma
– olívaolaj (2-3 ek.)
– kalamata (feketebogyó pasta) – elhagyható vagy helyettesíthető apróra vágott olívabogyóval
– joghurt (fél pohár)
– só
– bors
Lencsetál – hidegben mindig átmelegít
2014 május 15. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Lencsetál rozsos kenyérrel
Már második napja zuhog, így mindenkinek lekonyul a szája, mosolyról morcossá válunk, és ilyenkor sokan vigasztalják magukat vagy édességgel vagy valami kiadós étellel, amolyan szívet-lelket átmelengetővel. Vagy csak én? Mindenesetre megint egy ideje nem került lencse az asztalunkra, gondoltam ez gyorsan el is készül, (nincs kedvem most fél napot a konyhában tölteni ) finom is, megfőzöm. Mindig akad a kamrában ez meg az, és olyat szerettem volna főzni, ami itthon van, hogy az orrunkat se kelljen kidugni a szeles, esős időben. Egyedül kakukkfűért kellett kirohannom, hát nem volt élmény, pillanatok alatt megfagytam és eláztam. De így legalább superman módjára megszereztem.
Nagy fej hagymát pucoltam, apróra vágtam és párolni kezdtem, csipet sóval meghintve. Amikor pirulni kezdett, kiskanálnyi pirospaprikával, szerecsendióval ízesítettem tovább.
Gondoltam egyet és a mélyhűtőből kivarázsoltam 10 dkg spenótot, fagyottan rátettem, és 10 perc után 1 evőkanálnyi tönköly búzadarával hintettem meg. 1-2 perc pirítás után egy 40 dkg-os lencse konzerv tartalmát is beleöntöttem és amikor élni kezdett, akkor egy duci fokhagymát apróra vágtam és beledobtam 4-5 szál kakukkfű társaságában.
10 perc után 1 kiskanálnyi dijoni mustár és 1 evőkanálnyi joghurt is került bele. Kicsi vizet öntöttem rá és 15 percig takarékon főztem. A végén 1 kiskanálnyi vegetát hintettem még rá, elkevertem.
Tálaláskor kaphat még joghurtot vagy tejfölt is. Mi pirított rozsos kenyérrel ettük.
Amire szükséged lesz hozzá:
– 1 fej vöröshagyma
– Bonduelle lencse (természetesen lehet száraz is vagy más márka is megfelel)
– 10 dkg spenót
– búzadara (tönkölyt használtam)
– só, szerecsendió, pirospaprika, vegeta, kakukkfű
– fokhagyma
– joghurt
– mustár
Oldal ajánlása emailben
X