Vöröslencse – a titokzatos

2018 március 1. | Szerző:

  Nagyon elhanyagoltan kerül étlapra nálunk a lencse, de nem tudok rájönni miért. Mesebeli a színe, teljesen belesimul az ízlésvilágomba pedig, és ebben a zord hidegben nincs is jobb egy ilyen testet-lelket átmelegítő ételnél. Na és ahogy megláttam a bolt polcán, úgy éreztem annyira szép, kapnia kell egy esélyt. A színe, mint a lemenő napé egy langyos nyári estén, és szinte percek alatt elkészíthető, szereti a fűszereket, variálható szerintem akár curryvel is, vagy ahogyan én készítettem, babérlevéllel. Jóban van a tejföllel vagy a joghurttal is, és elbír maga mellé egy jó pörköltet vagy csak tükörtojást, de én leginkább magában szeretem. Sokoldalú, ízletes étel.       Amire szükséged lesz hozzá: (min.6 adag)
  • 500 g vörös lencse (1 csomag)
  • 2 löttyintésnyi olívaolaj  (6 ek.)
  • 2 csinos fej hagyma
  • 4 szép babérlevél
  • kb. 1.5 l víz
  • ízlés szerint só, bors (fehér borssal fűszereztem)
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 2 tk.mustár (jöhet a pikánsabb is!)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint tejföl, akár joghurt
        Az olívaolajban megpároltam az apróra vágott vöröshagymát, közben rádobtam 2-3 gerezd fokhagymát is, jól elnyomva  a kés lapjával. Amikor már puha volt  a hagyma, rákanalaztam a sűrített paradicsomot és a mustárt is, átforgattam. Kimértem a vizet és szemmértékre a 3/4-ét ráöntöttem. Kevergettem, átforrósítottam, hagytam, hogy a masszák feloldódjanak a vízben. A lencsét alaposan átmostam egy szűrő segítségével és beleöntöttem a hagymás-fűszeres alapba. Beledobtam a maradék fokhagymákat épp csak bemetszve , fűszereztem sóval, borssal és a babérokkal. Ennyi az egész, végtelenül egyszerű és gyors! Kb.20 perc alatt puhára főtt. Amikor olykor láttam, hogy szüksége van folyadékra, mert elfőtt a leve, pótoltam a kimért vízből. Kóstolás alapján dőlt el a puhasága. Nem kevertem bele, csak kis tálkában tálaltam mellé a tejfölt – most azzal ettük. Még pompásabban mutatott  a kék tányérjaimban, és sikere volt, szerintem ezután már nem fogom mellőzni a konyhámból!    
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!