Nagyon csokis brownie mascarponéval, sütőtökkel bolondítva – mert újra ideje testet-lelket melegítgetni a hűvös őszben

2015 október 24. | Szerző:

Brownie2

 

Végre itt a sütőtökös időszak, és hihetetlen mennyi finomságba lehet belerejteni, belesütni, főzni, keverni vagy fektetni, passzírozni vagy darabolni, na jó, abbahagytam! De nem a sütést!

Imádom a süteményeket, előnyt élveznek nálam a gyorsan elkészülők, mert azonnal szoktam akarni őket, így hát a kevertek jutnak nálam főszerephez. Na de, lehet, hogy finnyás vagyok, de nem szeretem azokat a sütiket, amibe beleszórnak meggyet vagy akármit kockára vágva és néhol találkozunk velük. Azt szeretem, amikor nedvesebb egy sütemény – sokan a szottyos szót használják, de ez számomra taszító – távolról sem száraz, és nem találok most hirtelen a szótáramban megfelelőbb jelzőt rá.

Ezt a sütit Limara oldalán találtam és sütöttem már több alkalommal, apró változtatásokkal. Csodásan komponált ízvilág és különösen azért szeretem, mert nem a cukor a domináns, hanem az ízek, a sült tök karamellizált ízéé, a mascarpone krémes tejszínességéé és a gazdag csokoládéé. Minden süteményt általában a megadott cukormennyiség  felével vagy negyedével szoktam megsütni, épp’ ebből a  gondolatból kiindulva. Az ízét szeretem érezni, nem kizárólag azt, hogy édes. Hiszen milyen csodás egy fahéjas süti, vagy gyömbéres, vagy bármilyen különleges íz, amit nem nyom el a rengeteg cukor. Csipet só és kevés cukor, ez a sikerélmény alapreceptje.

Általában többször marad ki sült tök, ilyenkor fogok neki a sütőtökös süteménynek, vagy a zsályás-sütőtökös tésztának, most is így volt ez.

Amire szükséged lesz:

–  200 g étcsokoládé ( Aldiban találtam egészen jó áron 75 %-ost, 2 táblával vettem)

–  12 dkg vaj (márkázott vajat használtam)

– 220 g cukor (nádcukrot használtam, 15 dkg-ot)

– 3 tojás

– 15 dkg liszt (teljes kiőrlésűt használtam)

– 1 mokkáskanál sütőpor

– 7 dkg sütőtökpüré (villával törtem össze)

A tetejére:
– 25 dkg mascarpone (Aldiban vásároltam 50 dkg-ost)
– 20 dkg sütőtökpüré
–  2 ek. barna cukor
Brownie1
A vajat és a csokit egy teflonos kávémelegítőbe tettem és takarékon, kevergetve, összeolvasztottam.( Csak a férjem meg ne tudja)  Természetesen gőz fölött is olvaszthatjátok, de van aki a mikróra esküszik, én például azt egyáltalán nem használok már, és lehet élni nélküle. Amikor szépen elolvadtak, levettem tűzről és belekevertem a cukrot.
Belekanalaztam a robotgép üstjébe, egyenként adtam hozzá a tojásokat, mindegyikkel alaposan kidolgoztam ( a gép, 1-es fokozaton), a legvégén adtam hozzá a sütőtököt.
A liszttel vegyítettem a sütőport, és beleszitáltam a csokis masszába. Keverés.
Egy közepes jénait (33×24) sütőpapírral takartam be és beleöntöttem a masszát az utolsó cseppig.
A sütőtököt a cukorral és a mascarponeval kikevertem, és a csokis masszára simítottam. Természetesen kezet mosok sütés-főzés előtt, így bátran az ujjaimmal is rásegítve, terítettem a masszákat egymásra. A végén összevissza mintákat rajzoltam bele, – ezt nem az ujjammal, célszerűbb egy villával – hogy kissé elvegyüljenek, de mégis felül maradjon a mascarponés réteg.
175 fokon sütöttem, kb. 30 percig. Ennek a süteménynek nem szabad keményre, szárazra sülnie, még nedvesnek, ragacsosnak kell lennie a belsejének, ne hagyjátok magára sokáig. Megéri leskelődni, várni rá és felfalni.

 

Tekercsek és vitaminok – avagy, amikor nagyon kreatív lettem az éhségtől

2015 március 18. | Szerző:

11074685_10206439426734182_1603155070_n

 

Egyszerűen csak éhes lettem, ennyire egyszerű, és mint kiderült kreatívvá is tesz. A saláta addiktív, óvatosan!

Egy negyed káposztát lereszeltem, mehetett rá egy szép nagy sárgarépa, – ugyancsak reszelve –  és egy alma héjastul lereszelve. Természetesen mindent megmostam, megpucoltam, amit szükséges.  Semmit nem kevergettem, egy kanál majonézt, fél kanál mustárt, sót szórtam rá és balzsamecetet permeteztem rá. Összeforgattam. Szaftos lesz, mesés! Apróra vágott petrezselyemmel hintettem meg. Félretettem pihenni.

Egy tálban a tojásokat felvertem a zabpehely liszttel, sóval, vízzel és zsiradékkal kikent, felforrósított palacsintasütőbe öntöttem. Kis lángon sütni kezdtem, szezámmagot szórtam rá. Pár perc múltán átfordítottam, amikor színt kapott kivettem. Reszeltem rá sajtot, morzsoltam rá túrót és feltekertem, szeleteltem.

Bármit lehet tenni a bárminek nevezhető palacsintánkba. Legközelebb spenótot, sajtot, főtt tojást fogok, de akik a húst szeretik, hát pakolják meg azzal. Vagy fűszerezhetjük a tojást curryvel, köménnyel, bármivel, amit szeretünk. Hajrá, próbálkozzatok!

11075003_10206439427294196_1420997485_n

 

Amire szükségetek lesz ( 3-4 személy):

– negyed fej fehér káposzta

– 1 szép szál sárgarépa

– 1 közepes alma

– 1 ek. majonéz

– 1 tk. mustár

– 1 kk. balzsamecet

– só

 

Palacsintához ( 1 db) :

– 2 db tojás

– 1 ek. zabpehely liszt

– só

– 1 kk. kókusz olaj

– 2 dkg sajt

– 2 dkg túró

 

 

Zserbós spagetti – igenis egészséges!

2015 március 5. | Szerző:

Na jól összekavartalak benneteket?  Lehetne a neve grízes tészta gríz nélkül is. Amikor szorít az idő és az éhség mardos, nagyon kreatívnak kell lennünk, emellett gyorsnak. Hát igen, szégyen nem szégyen, előszedjük a tésztát, amikor más nincsen, mert megfő, míg levetkőzünk, kezet mosunk,- és amikor mindezt egy pici ember társaságában tesszük, dupla idővel kell számolnunk.

Előző napról még maradt a mini tortellinis brokkoli levesből jókora adag, így gondoltam elég mellé bármi. Na de mi is? Melegszendvics? áááá, nem az igazi és valahogy édeset is kívánok, nna és akkor került elő a tészta. Spagettit választottam. 2 maroknyit kifőztem, – mindig túlzásba esem és sosem találom el, pedig van ám spagetti kimérő ‘szerkezetem’.

Mesés házi baracklekvárt bontottam, és gyorsan aprítóba tettem 1 marék törökmogyorót, saláta magkeveréket és diót. Aprítás start! amikor elkészült, porcukorral kevertem össze. Sokan fellázadhatnak, na de ez nem egészséges! azt mondom, de. Ha nem minden nap eszi a kicsi, nem hetente, de alkalomadtán belefér, hiszen a tészta durumból készült, a magvakra is szüksége van a szervezetnek és a nagymama vagy mami nyár-ízt őrző lekvárjára is, ami tartósítószer mentes!

A forró tészta a kamra hideg lekvárral, őrölt magvakkal megszórva, isteni volt a sós leves után. Igazi meglepetés, ahogyan néha az intenzívebb törökmogyoró hagy emléket maga után, olykor a dió, mmm. Én beleszerettem, és ami lényeges, sikere volt a kis Úrfinál.

 

 

11056820_10206317960097592_1198670614_n

 

 

Amire szükség van hozzá: (2-en ettük)

– 2 maroknyi spagetti (durum)

– 2-3 evőkanál házi baracklekvár

– Kalifa saláta magkeverék, maréknyi ( fenyőt, tökmagot, napraforgót tartalmaz)

– dió 2 maréknyi

– törökmogyoró

– 2 ek. porcukor

 

10944581_10206317959777584_563654854_n

A brokkoli és a lazac barátsága – újabb terv, hogy kisgyerekünk megkedvelje a brokkolit

2015 március 4. | Szerző:

11051523_10206310546112247_1610353541_n

 

 

Maradék főtt, fél brokkoliból készítettem az alábbi köretet, végtelen egyszerű. Ha frissből készítjük, főzzünk meg sós vízben egy fél brokkolit, annyi vízben, amennyi épp csak ellepi és ha megpuhult (de ne főzzük szét, száránál ellenőrizzük!) akkor szűrőkanállal szedjük tálra, csepegtessük le. Jénait kókuszolajjal vékonyan kikentem és beletettem a brokkoli rózsákat, mellé két natúr szelet lazacot. Igen, nem fűszereztem, az ízéért szeretjük.

Egy kis lábasban 1 evőkanálnyi kókuszolajat felolvasztottam, majd meghintettem egy evőkanál tönköly liszttel és pár percig pirítottam. Azután 1 dl tejjel felöntöttem és kézi habverővel kevertem,amíg sűrű krémmé nem vált. Nos, ő a besamel egyik változata. Belereszeltem a sajtot és elkevertem. Ezt a sajtmártást öntöttem a brokkolira. Az egész jénait betoltam a sütőbe és úgy 25 percig sütöttem 180 fokon, de érdemes benézni rájuk.  Egyszerű és ízletes és a legnagyobb siker ugye, hogy megeszi a kisfiam!

 

Amire szükség van:

– 20 dkg lazacszelet

– fél fej brokkoli

– kókuszolaj

– 1 dl tej

– 1 ek.tönköly liszt

– 5 dkg sajt (Trappistát használtam)

 

11039354_10206310545912242_1781599671_n

 

Brokkolikrémleves mini tortellinivel – avagy hogyan tegyük kívánatossá gyermekeink számára a brokkolit?

2015 március 4. | Szerző:

11040025_10206310546632260_842690061_n

 

Maradnék még azon a vonalon, hogy igenis maradjunk csinosak, vagy törekedjünk legalább arra, hogy mire eljön a várva várt tavasz és mindenfelé színek és virágillatok kavalkádját érezni-látni,  mi is kívánatosak  legyünk, hiszen lekerülnek a kabátok, lengébbé válnak a ruhák, és büszkén, ragyogóan vonulhassunk végig az utcán.

Ezért is gondoltam, hogy a brokkoliból varázsolok egyelőre kívánatost. Ettem már rakottan és rántva is, de levesként még nem igazán. Feltettem főzni sós vízben egy egész fej brokkolit, – épp csak ellepje – és amikor a szára is puhává varázsolódott ( ne főzzük szét!), akkor kiszedtem a felét tányérra, – amiből más fog készülni – a többit pedig hagytam úszkálni, őröltem rá szerecsendiót, tettem bele tejfölt, és botmixerrel turmixoltam, amíg csak pár kisebb darab maradt benne.

Találtam a kamrában régóta ott csücsülő szomorkodó száraz mini sajtos tortellinit. Vettem egyszer régebben, hogy na majd jó lesz levesbetétnek, de tessék, most jött el az ideje! Jó sokáig főtt, 20 percig is, mire a belseje is puha lett. Nem vagyok híve a tartósítószeres dolgoknak, ritkán, nagyon-nagyon ritkán használok ilyesmit. Gyermekcsalogatónak viszont nagyon bevált 1 tészta és vele lé, hipp-hopp el is fogyott a leves a tányérkából.

Petrezselyemmel tálaltam a levest.

 

Amire szükség lesz:

– 1 fej brokkoli (felét használtam fel a leveshez)

– 2 ek.tejföl

– őrölt szerecsendió ízlés szerint

– só

– tésztabetét, én sajtos mini tortellinit használtam

– pár szál petrezselyem apróra vágva

 

11008968_10206310546312252_1493537715_n

Címkék:
Megölellek,, hát eljutottál hozzám ! Főzni, sütni szerintem, csakis szeretettel lehet, szívből, én is így teszem. Rajongással főzök azoknak, akiket szeretek, de főzök, ha boldog vagyok, és akkor is, ha nem. Főzök ha kikapcsolódnék, főzök, ha elterelném a gondolataimat, mert megnyugtat, elrepít egy olyan világba, ahol nyugalom van, és csakis az alkotásé a főszerep. Olyan, mintha írnál egy verset, komponálnál egy dalt. Tele leszel izgalommal, kíváncsisággal, él tőle minden porcikád. Gyere velem, inspirálódj vagy inspirálj, adjunk 5leteket egymásnak, osszuk meg a titkainkat! Ha pedig kipróbálod valamelyik receptemet, gyere vissza, oszd meg velem, boldoggá teszel.

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!