Tekercsek és vitaminok – avagy, amikor nagyon kreatív lettem az éhségtől
2015 március 18. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Egyszerűen csak éhes lettem, ennyire egyszerű, és mint kiderült kreatívvá is tesz. A saláta addiktív, óvatosan!
Egy negyed káposztát lereszeltem, mehetett rá egy szép nagy sárgarépa, – ugyancsak reszelve – és egy alma héjastul lereszelve. Természetesen mindent megmostam, megpucoltam, amit szükséges. Semmit nem kevergettem, egy kanál majonézt, fél kanál mustárt, sót szórtam rá és balzsamecetet permeteztem rá. Összeforgattam. Szaftos lesz, mesés! Apróra vágott petrezselyemmel hintettem meg. Félretettem pihenni.
Egy tálban a tojásokat felvertem a zabpehely liszttel, sóval, vízzel és zsiradékkal kikent, felforrósított palacsintasütőbe öntöttem. Kis lángon sütni kezdtem, szezámmagot szórtam rá. Pár perc múltán átfordítottam, amikor színt kapott kivettem. Reszeltem rá sajtot, morzsoltam rá túrót és feltekertem, szeleteltem.
Bármit lehet tenni a bárminek nevezhető palacsintánkba. Legközelebb spenótot, sajtot, főtt tojást fogok, de akik a húst szeretik, hát pakolják meg azzal. Vagy fűszerezhetjük a tojást curryvel, köménnyel, bármivel, amit szeretünk. Hajrá, próbálkozzatok!
Amire szükségetek lesz ( 3-4 személy):
– negyed fej fehér káposzta
– 1 szép szál sárgarépa
– 1 közepes alma
– 1 ek. majonéz
– 1 tk. mustár
– 1 kk. balzsamecet
– só
Palacsintához ( 1 db) :
– 2 db tojás
– 1 ek. zabpehely liszt
– só
– 1 kk. kókusz olaj
– 2 dkg sajt
– 2 dkg túró
Zserbós spagetti – igenis egészséges!
2015 március 5. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Na jól összekavartalak benneteket? Lehetne a neve grízes tészta gríz nélkül is. Amikor szorít az idő és az éhség mardos, nagyon kreatívnak kell lennünk, emellett gyorsnak. Hát igen, szégyen nem szégyen, előszedjük a tésztát, amikor más nincsen, mert megfő, míg levetkőzünk, kezet mosunk,- és amikor mindezt egy pici ember társaságában tesszük, dupla idővel kell számolnunk.
Előző napról még maradt a mini tortellinis brokkoli levesből jókora adag, így gondoltam elég mellé bármi. Na de mi is? Melegszendvics? áááá, nem az igazi és valahogy édeset is kívánok, nna és akkor került elő a tészta. Spagettit választottam. 2 maroknyit kifőztem, – mindig túlzásba esem és sosem találom el, pedig van ám spagetti kimérő ‘szerkezetem’.
Mesés házi baracklekvárt bontottam, és gyorsan aprítóba tettem 1 marék törökmogyorót, saláta magkeveréket és diót. Aprítás start! amikor elkészült, porcukorral kevertem össze. Sokan fellázadhatnak, na de ez nem egészséges! azt mondom, de. Ha nem minden nap eszi a kicsi, nem hetente, de alkalomadtán belefér, hiszen a tészta durumból készült, a magvakra is szüksége van a szervezetnek és a nagymama vagy mami nyár-ízt őrző lekvárjára is, ami tartósítószer mentes!
A forró tészta a kamra hideg lekvárral, őrölt magvakkal megszórva, isteni volt a sós leves után. Igazi meglepetés, ahogyan néha az intenzívebb törökmogyoró hagy emléket maga után, olykor a dió, mmm. Én beleszerettem, és ami lényeges, sikere volt a kis Úrfinál.
Amire szükség van hozzá: (2-en ettük)
– 2 maroknyi spagetti (durum)
– 2-3 evőkanál házi baracklekvár
– Kalifa saláta magkeverék, maréknyi ( fenyőt, tökmagot, napraforgót tartalmaz)
– dió 2 maréknyi
– törökmogyoró
– 2 ek. porcukor
A brokkoli és a lazac barátsága – újabb terv, hogy kisgyerekünk megkedvelje a brokkolit
2015 március 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Maradék főtt, fél brokkoliból készítettem az alábbi köretet, végtelen egyszerű. Ha frissből készítjük, főzzünk meg sós vízben egy fél brokkolit, annyi vízben, amennyi épp csak ellepi és ha megpuhult (de ne főzzük szét, száránál ellenőrizzük!) akkor szűrőkanállal szedjük tálra, csepegtessük le. Jénait kókuszolajjal vékonyan kikentem és beletettem a brokkoli rózsákat, mellé két natúr szelet lazacot. Igen, nem fűszereztem, az ízéért szeretjük.
Egy kis lábasban 1 evőkanálnyi kókuszolajat felolvasztottam, majd meghintettem egy evőkanál tönköly liszttel és pár percig pirítottam. Azután 1 dl tejjel felöntöttem és kézi habverővel kevertem,amíg sűrű krémmé nem vált. Nos, ő a besamel egyik változata. Belereszeltem a sajtot és elkevertem. Ezt a sajtmártást öntöttem a brokkolira. Az egész jénait betoltam a sütőbe és úgy 25 percig sütöttem 180 fokon, de érdemes benézni rájuk. Egyszerű és ízletes és a legnagyobb siker ugye, hogy megeszi a kisfiam!
Amire szükség van:
– 20 dkg lazacszelet
– fél fej brokkoli
– kókuszolaj
– 1 dl tej
– 1 ek.tönköly liszt
– 5 dkg sajt (Trappistát használtam)
Brokkolikrémleves mini tortellinivel – avagy hogyan tegyük kívánatossá gyermekeink számára a brokkolit?
2015 március 4. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Maradnék még azon a vonalon, hogy igenis maradjunk csinosak, vagy törekedjünk legalább arra, hogy mire eljön a várva várt tavasz és mindenfelé színek és virágillatok kavalkádját érezni-látni, mi is kívánatosak legyünk, hiszen lekerülnek a kabátok, lengébbé válnak a ruhák, és büszkén, ragyogóan vonulhassunk végig az utcán.
Ezért is gondoltam, hogy a brokkoliból varázsolok egyelőre kívánatost. Ettem már rakottan és rántva is, de levesként még nem igazán. Feltettem főzni sós vízben egy egész fej brokkolit, – épp csak ellepje – és amikor a szára is puhává varázsolódott ( ne főzzük szét!), akkor kiszedtem a felét tányérra, – amiből más fog készülni – a többit pedig hagytam úszkálni, őröltem rá szerecsendiót, tettem bele tejfölt, és botmixerrel turmixoltam, amíg csak pár kisebb darab maradt benne.
Találtam a kamrában régóta ott csücsülő szomorkodó száraz mini sajtos tortellinit. Vettem egyszer régebben, hogy na majd jó lesz levesbetétnek, de tessék, most jött el az ideje! Jó sokáig főtt, 20 percig is, mire a belseje is puha lett. Nem vagyok híve a tartósítószeres dolgoknak, ritkán, nagyon-nagyon ritkán használok ilyesmit. Gyermekcsalogatónak viszont nagyon bevált 1 tészta és vele lé, hipp-hopp el is fogyott a leves a tányérkából.
Petrezselyemmel tálaltam a levest.
Amire szükség lesz:
– 1 fej brokkoli (felét használtam fel a leveshez)
– 2 ek.tejföl
– őrölt szerecsendió ízlés szerint
– só
– tésztabetét, én sajtos mini tortellinit használtam
– pár szál petrezselyem apróra vágva









Nagyon csokis brownie mascarponéval, sütőtökkel bolondítva – mert újra ideje testet-lelket melegítgetni a hűvös őszben
2015 október 24. | Szerző: Mónika Csík-Dakó
Végre itt a sütőtökös időszak, és hihetetlen mennyi finomságba lehet belerejteni, belesütni, főzni, keverni vagy fektetni, passzírozni vagy darabolni, na jó, abbahagytam! De nem a sütést!
Imádom a süteményeket, előnyt élveznek nálam a gyorsan elkészülők, mert azonnal szoktam akarni őket, így hát a kevertek jutnak nálam főszerephez. Na de, lehet, hogy finnyás vagyok, de nem szeretem azokat a sütiket, amibe beleszórnak meggyet vagy akármit kockára vágva és néhol találkozunk velük. Azt szeretem, amikor nedvesebb egy sütemény – sokan a szottyos szót használják, de ez számomra taszító – távolról sem száraz, és nem találok most hirtelen a szótáramban megfelelőbb jelzőt rá.
Ezt a sütit Limara oldalán találtam és sütöttem már több alkalommal, apró változtatásokkal. Csodásan komponált ízvilág és különösen azért szeretem, mert nem a cukor a domináns, hanem az ízek, a sült tök karamellizált ízéé, a mascarpone krémes tejszínességéé és a gazdag csokoládéé. Minden süteményt általában a megadott cukormennyiség felével vagy negyedével szoktam megsütni, épp’ ebből a gondolatból kiindulva. Az ízét szeretem érezni, nem kizárólag azt, hogy édes. Hiszen milyen csodás egy fahéjas süti, vagy gyömbéres, vagy bármilyen különleges íz, amit nem nyom el a rengeteg cukor. Csipet só és kevés cukor, ez a sikerélmény alapreceptje.
Általában többször marad ki sült tök, ilyenkor fogok neki a sütőtökös süteménynek, vagy a zsályás-sütőtökös tésztának, most is így volt ez.
Amire szükséged lesz:
– 200 g étcsokoládé ( Aldiban találtam egészen jó áron 75 %-ost, 2 táblával vettem)
– 12 dkg vaj (márkázott vajat használtam)
– 220 g cukor (nádcukrot használtam, 15 dkg-ot)
– 3 tojás
– 15 dkg liszt (teljes kiőrlésűt használtam)
– 1 mokkáskanál sütőpor
– 7 dkg sütőtökpüré (villával törtem össze)
Oldal ajánlása emailben
X